Kapelletjes

Een flinke wandeling langs Berlaars historische kapelletjes, de moeite waard.

Kapel van 1896
Smidstraat 319-321

 

Dit kapelletje werd beschermd in 1987, als deel van de Slootjenshoeve en omgeving. In 2009 werd het vastgesteld als bouwkundig erfgoed. De kapel is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en gelegen aan een platanendreef. Het vierkante kapelletje is van natuursteen gebouwd en bekroond met een ijzeren kruis en een driehoekig fronton waarin je “Ave Maria 1896” kan lezen. Achter de rechthoekige venstertjes vind je een plaasteren beeld terug van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost der Bedrukten
Rameyenstraat, 2590 Gestel

Halverwege de Rameyenstraat bevindt zich een kruising met de prachtige, historische Rameyendreef (Koeiendreef). Deze 700 meter lange dreef maakt deel uit van een belangrijke fiets- en wandelroute, en is omgeven door talloze boomsoorten. Aan het uiteinde van de dreef ligt de mooie kapel ‘Onze-Lieve-Vrouw Troost der Bedrukten’. Deze kapel is vastgesteld als bouwkundig erfgoed sinds 2009. Tot 1855 was het een houten kapel in de vorm van een zuil, tot in 1859 de huidige kapel werd opgericht door M.J. Van Den Bol en V.P. Legrelle. Dat merk je aan het opschrift op de vloer. Het witbeschilderde interieur kenmerkt zich door houten spitsbogen en een prachtig witmarmeren altaar waarin het wapenschild van de familie Legrelle afgebeeld staat. De kapel is omgeven door linden en ligt in de nabijheid van de sprookjesachtige waterburcht ‘Hof van Rameyen’. Zeker een bezoekje waard dus! 

Kapel toegewijd aan de Heilige Familie
Op de hoek van de Smidstraat en de Heidestraat

 

De kapel toegewijd aan de Heilige Familie is vastgesteld als bouwkundig erfgoed sinds 2009. Het is een beige beschilderde kapel, deels omhaagd door een voortuintje met rozelaars. Binnenin de kapel vind je beschilderde beelden van de Heilige Familie terug.

 

Meer info

Dienst Vrije Tijd
Markt 3, 2590 Berlaar
03 410 19 00
vrijetijd@berlaar.be