Huisdierchip

Reeds sinds september 1998 geldt in België een chip- en registratieverplichting voor honden. Voor katten is dit verplicht sinds 1 november 2017. Nog steeds wordt bij gevonden dieren echter opgemerkt dat zij geen chip bezitten.

Je vermiste huisdier snel terug bij je hebben?

Dat kan makkelijk via een chip! Naast het feit dat chippen wettelijk verplicht is, biedt het ook de mogelijkheid om het baasje snel terug te vinden zodat het dier zo snel mogelijk terug naar huis kan. Chippen is dus in het belang van jezelf, maar zeker ook in dat van je viervoeter.

Katten worden geregistreerd in de centrale databank Cat-ID, voor de honden wordt de databank Dog-ID gebruikt. Hierin kan je zelf chipnummers opzoeken en zien of de gegevens van jouw huisdier correct zijn. Bovendien kan je, bijvoorbeeld bij een verhuis, zelf de gegevens makkelijk aanpassen.

Van plan om een huisdier in huis te halen?

Controleer dan steeds of het dier gechipt is. Zo niet, kan je dit best zo snel mogelijk laten uitvoeren door een dierenarts.

OPGELET: vanwege de wet op de privacy zijn alle contactgegevens op de chip van je huisdier sinds 1 mei 2021 geanonimiseerd, enkel een dierenarts kan nog zien wie de eigenaar is. Hierdoor hebben de vele vrijwilligersorganisaties die zich het lot van verloren gelopen dieren aantrekken, geen automatische toegang meer tot die belangrijke informatie. Daarom is het belangrijk dat je toestemming geeft om de gegevens van je hond of kat openbaar te maken.

Zorg ervoor dat je huisdier terug thuisgeraakt

Als eigenaar kan jij je gegevens zelf publiek maken voor iedereen met een chiplezer. Wanneer je dier vermist raakt en iemand laat zijn chip uitlezen, krijgt die alsnog alle informatie om hem zo snel mogelijk bij jou terug te brengen.

  • Katten

Voor katten moet je op https://online.catid.be “openbaar” aanvinken om alles zichtbaar te maken. De chip is wel al gelinkt aan je rijksregisternummer.

  • Honden

Voor honden moet je via www.dogid.be de chip koppelen aan je rijksregisternummer. Enkel op die manier zijn jouw telefoonnummer en naam zichtbaar voor anderen.