Hondenpoep

Geen hondenpoep op de stoep!

Heel wat huishoudens nemen een hond in huis. De trouwe viervoeters groeien al snel uit tot een volwaardig extra gezinslid en krijgen de nodige zorg en aandacht. Helaas kan een hond ook voor heel wat wrevel in de buurt zorgen, als zijn baasje zijn plicht niet nakomt.

Hondenpoep is voor vele mensen een bron van ergernis. Niemand wil een hoopje op z’n stoep zien liggen of aan z’n schoen voelen kleven. Hoewel deze overlast makkelijk vermeden kan worden, stellen we vast dat sommige buurten de laatste tijd fel geplaagd worden door hondenpoep.

Je hond en jij blijven absoluut welkom in deze buurten, maar we willen iedereen erop wijzen dat het GAS-reglement de begeleider van een hond verplicht om de uitwerpselen van z’n hond onmiddellijk te verwijderen. Bij een wandeling met je hond moet je daarom steeds een plastic zakje bij je hebben. Alleen zo kunnen we de openbare ruimte proper houden.

Honden aan de lijn, dat vinden koeien fijn! 

Naast de overlast die hondenpoep veroorzaakt kan het ook leiden tot ernstige gezondheidsproblemen bij koeien. Je hond laten loslopen op het platteland lijkt onschuldig, maar kan drastische gevolgen hebben voor koeien die staan te grazen in de weiden. Als een hond zijn uitwerpselen daar achterlaat en zijn ontlasting is besmet met Neospora, vormt dit een gezondheidsrisico voor koeien, geiten en schapen. Neospora is een parasiet die dé belangrijkste oorzaak van abortus bij koeien veroorzaakt. Indien drachtige dieren besmet worden, kan dit leiden tot vroeggeboorten, misvorming of verwerping. Preventie is belangrijk want er bestaat geen geneesmiddel tegen de ziekte. Het is dus zeer belangrijk om honden niet zomaar los te laten lopen op de weiden.

Honden spelen een belangrijke rol bij de overdracht van Neospora want zij zijn de eindgastheer. Honden hebben zelf geen hinder van de parasiet, maar kunnen wel andere dieren besmetten. Daarom is het belangrijk dat honden niet door weiden lopen. Ook weiden waarin geen koeien staan, vormen een besmettingsbron als er hondenuitwerpselen liggen. Het weidegras wordt gemaaid en dient als voeder voor koeien.

Daarom plaatste onze gemeente in samenwerking met Boerenbond ter hoogte van landbouwpercelen infoborden waarop het bekende figuurtje “Boerke” in een ludieke strip wijst op de gevaren van hondenpoep voor rundvee.

Zie ook