Generatie Rookvrij

Generatie Rookvrij is een brede beweging van burgers en organisaties die streven naar een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken. Kinderen hebben het recht om rookvrij op te groeien!

Generatie Rookvrij wil ieder kind, geboren vanaf 2019, in elke fase van het opgroeien beschermen tegen tabaksrook, zodat rookvrij opgroeien vanzelfsprekend wordt en niet-roken de norm. Door niet meer te roken in het zicht van kinderen en kinderen een andere norm rond roken te leren, maak je hen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken. Tegelijkertijd willen we rokers stimuleren om te stoppen met roken en hen effectieve hulp aanbieden bij hun stoppogingen. De meeste rokers willen stoppen met roken en willen niet dat hun kinderen later gaan roken.

Sinds 31 mei 2021 zijn een aantal gemeentelijke locaties 'rookvrij' geworden.

  • speelplein ballaarweg
  • speelplein balderdorp
  • speelplein Heikanthof
  • Speelplein Vinkenhof
  • Speelplein Valkenhof
  • Sportschuur Heikant
  • Tekenschool/brandweerkazerne

Ook verenigingen kunnen hun speelzone of sportlocatie 'rookvrij' maken.  Tafeltennisclub Berlaar zette alvast de stap naar een rookvrije omgeving.

 

Werelddag tegen tabak -  31 mei 2021

Op heel wat plekken waar kinderen mogen spelen en ravotten, wordt er nog steevast gerookt. Gek toch? Want zien roken, doet roken. Daarom organiseert Generatie Rookvrij elk jaar in het kader van Werelddag zonder Tabak de grote Bellenblaasactie.

Samen maken we zoveel mogelijk plaatsen waar kinderen komen 100% rookvrij. Dit jaar richten we onze pijlen op speeltuinen. Kinderen brengen immers heel wat tijd door in de speeltuintjes in hun buurt, en de voorbije maanden is het nog extra gebleken hoe belangrijk deze zijn voor alle kinderen.

De virtuele #ikblaaslieverbellendanrook-campagne bestaat uit een speciale Instagramfilter.  Verspreid de boodschap massaal met jullie bubbel, jullie collega’s en leden, … door de filter te gebruiken en door campagnevideo’s te delen via jullie sociale media met de hashtag #ikblaaslieverbellendanrook.

 

Stoppen met roken?

Wens je te stoppen met roken?  Tabakstop, de gratis dienst van Stichting tegen Kanker helpt je bij het stoppen met roken.