Gemachtigde opzichters

Gemachtigde opzichters helpen groepen kinderen of scholieren op hun tocht van en naar de school. Zo dragen zij meer dan één steentje bij aan een verkeersveilige schoolomgeving. Het zijn personen van minimum 18 jaar oud die door de burgemeester worden aangesteld. Dit kan alleen als die persoon een theoretische en praktische opleiding heeft gevolgd, gegeven door een bevoegd persoon (meestal de politiediensten).

Een gemachtigd opzichter mag groepen kinderen en scholieren helpen op de tocht van, naar en aan school, waarbij hij aanwijzigingen mag geven aan andere weggebruikers en het verkeer stillegen, maar hij mag het verkeer niet regelen.

Een gemachtigd opzichter is herkenbaar aan het reflecterend stopbordje en aan de driekleuren armband die de naam van de gemeente draagt om zijn linkerarm.

Help kinderen veilig oversteken en word opzichter

Om gevaarlijke oversteekplaatsen in onze gemeente voldoende te bemannen, doet het gemeentebestuur een warme oproep naar nieuwe kandidaten. Iedere meerderjarige kan gemachtigd opzichter worden. Personeelsleden van lagere en middelbare scholen, (groot)ouders en iedereen die een beetje tijd wil vrijmaken om kinderen veilig te helpen oversteken, is van harte welkom. Zelfs als je maar op één moment van de week kan, kunnen we je hulp goed gebruiken.

Je volgt eerst een gratis opleiding bij de politie. Zij frissen een aantal basisregels uit de wegcode op, zoals de plaats van voetgangers, het oversteken van de rijbaan en signalisatie. Je leert er ook hoe je als gemachtigd opzichter aanwijzingen kan geven en hoe je het verkeer correct kan inschatten.

Het gemeentebestuur zorgt voor je uitrusting (hesje, stopteken en armband) en ondersteunt je bij de planning. Tijdens de uitoefening van je taak ben je verzekerd.

Interesse? Neem contact op met de dienst Mobiliteit (publiekeruimte@berlaar.be of 03 410 19 00) voor meer informatie.