Fiberklaar - internet van de toekomst in Berlaar

Wat is Fiberklaar?

Fiberklaar is een gemeenschappelijke onderneming van EQT en Proximus, opgericht in 2021. Het wil 1,5 miljoen Vlaamse woningen ‘fiberklaar’ maken tegen 2028 en biedt daarvoor een open netwerk aan. Alle providers zijn welkom om daarop aan te sluiten.

Dit voorjaar zal Fiberklaar meer dan 3 617 inwoners van onze gemeente gratis en vrijblijvend aansluiten. Op die manier strijkt het netwerk van de toekomst neer in Berlaar.

Aanleg van een glasvezelnetwerk

Om het internet van de toekomst in onze gemeente mogelijk te maken, wordt er gewerkt met glasvezeltechnologie of fiber. Dat biedt de mogelijkheid tot grenzeloos surfen, streamen en digitaal tv-kijken, zonder haperingen. Fiberklaar zal deze glasvezelkabels aanleggen in de straat. Inwoners konden tot de zomer van 2022 zelf aangeven of ze ook een aansluiting tot in hun woning willen. In 2023 wordt het glasvezelnetwerk aangelegd in delen van Berlaar.

Aanleg van het netwerk in Berlaar

Vanaf maandag 16 januari 2023 start er een aannemer in opdracht van Fiberklaar met de aanleg van hun glasvezelnetwerk. Deze werken nemen ongeveer één jaar in beslag. De aanleg gaat hinder met zich meebrengen, maar de aannemer wordt gevraagd om dit tot een minimum te beperken.

Werken in jouw straat

Minstens vijf werkdagen voor de start van de werken, zal de aannemer een briefje in je brievenbus posten om de werken aan te kondigen. Zo kan je tijdig maatregelen nemen.

Er zal steeds worden getracht om de hinder tot een minimum te beperken! Je woning zal steeds bereikbaar zijn te voet of met de fiets, maar hou er rekening mee dat er soms een korte periode is waarbij je met je wagen niet op of af je oprit kan rijden. 

Nadat de sleuf werd gegraven, dient de aannemer binnen de twee werkdagen de bestrating te herstellen. In afwachting hiervan kan er een tijdelijke toegang worden aangelegd.

Vragen?

Heb je vragen over deze werken of wil je een probleem melden? Je kan contact opnemen met de aannemer via infra@fiberklaar.be of op het nummer 03 653 43 60
(op werkdagen van 9 tot 17 uur).

Planning

De planning is van zeer veel factoren afhankelijk. Door weerverlet, onvoorziene omstandigheden, ziekte, ... kan de planning wijzigen. De meest recente planning die het lokaal bestuur heeft ontvangen, kan je hieronder terugvinden. We proberen deze zo actueel mogelijk te houden.

  • week van 16 januari 2023: Havikstraat

  • week van 23 januari 2023: Havikstraat en Herfststraat

  • week van 30 januari 2023: Herfststraat, Mezenhof en Doelstraat

  • week van 6 februari 2023: Doelstraat

  • week van 13 februari 2023: Doelstraat en Diamantstraat

  • week van 20 februari 2023: Zomerstraat en Kapellebaan (Krokusvakantie)

  • week van 27 februari 2023: Kapellebaan, Bolweg, Nachtegaalstraat en Vinkenhof

  • week van 6 maart 2023: Vinkenhof en Zwaluwstraat

 

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's: