Een dag in het leven van het wegenteam

Duizenden mensen zijn iedere dag afhankelijk van onze infrastructuur. Zonder wegen kunnen zij niet werken, wonen en leven. Voor het wegenteam van Berlaar is het iedere dag een uitdaging om weggebruikers veilig de baan op te kunnen sturen en om de bereikbaarheid van onze gemeente te garanderen.

Bij wegwerkzaamheden denk je vooral aan asfalteren, maar het takenpakket omvat meer dan dat. Zo werkt het team met vast en variabel onderhoud. Het vaste onderhoud gaat het hele jaar door (denk aan bijvoorbeeld aanleggen van opritten), het variabel onderhoud wordt op variabele plekken in hun werkgebied uitgevoerd (asfalteringswerkzaamheden, strooien wanneer het gevroren heeft, noodherstellingen). Je ziet, onze straffe collega’s van het wegenteam zijn van alle markten thuis!

8 uur: werkverdeling

De vroege vogels komen al een hele tijd voor de werkdag begint naar de werkplaats om bij te praten, de late mannen zijn net voordat de klok 8 uur slaat binnen. Wanneer onze werkdag begint, wordt het werk van de dag verdeeld. Voor sommigen is het snel duidelijk: verder doen wat gisteren niet afgewerkt is geraakt. Voor anderen ziet de dag er helemaal anders uit, zij krijgen een heel ander takenpakket voor die dag. Saai is het nooit.

8.15 uur:

Iedereen gaat het nodige materiaal bij elkaar nemen en in de wagens leggen. In de voormiddag moet de wegenploeg op een paar plaatsen het wegdek gaan herstellen met koud asfalt. Ze spreken af met de verantwoordelijke signalisatie waar ze eerst zullen starten, zodat de nodige beveiliging mee naar de werkplek kan.

10 uur:

Tijd voor een korte pauze en om iets warm te drinken. We krijgen melding dat er een verzakking ontstaan is in een voetpad en dit voor een gevaarlijke situatie zorgt. De ploeg neemt wat extra materiaal mee en gaat ter plaatse. De kleine herstelling wordt onmiddellijk uitgevoerd. Een uurtje later zijn we opnieuw bezig aan het wegdek.

12 uur: lunch

Tijd om aan te sterken. We lassen een gezamenlijk pauzemoment in zodat we er ook tijdens het tweede werkdeel van de dag tegenaan kunnen.

12:30 uur: start tweede dagdeel

Volledig andere opdracht na de middag. We gaan een stuk voetpad ontharden en een aangrenzende oprit terug aanleggen. De graafmachine moet mee, we toetsen af bij de chauffeur van de vrachtwagen of hij ons zeker niet vergeten is. We laten ook een lage container zetten om het steenafval in te dumpen. Alles gaat vlotjes, we verwittigen de coördinator van de groenploeg dat het stukje voetpad opgebroken is en aangevuld mag worden met zwarte grond, dit zal later ook ingezaaid worden. Voor de oprit wordt er stabilisé gehaald en leggen we dubbele klinkers. Nog even inkeren met wit zand en we zijn klaar.

15:30 uur: opkuis

Op tijd terug om ons materiaal proper te maken en op te bergen. Iemand van de ploeg meldt de stand van zaken aan de coördinator. We stoppen morgen of overmorgen even terug aan die oprit om nog eenmaal in te keren.

16:06 uur

Einde werkdag.

Image icon een_dag_in_het_leven_van_het_wegenteam.jpg