Nieuws - meest recent

Vanaf één januari 2019 nam Vlaanderen de uitbetaling van de kinderbijslag over. De kinderbijslag wordt omgevormd en heet voortaan het Groeipakket.

Vijf organisaties zullen er voor zorgen dat gezinnen hun Groeipakket tijdig en correct (blijven) ontvangen. Het gaat om Infino, Kidslife Vlaanderen, MyFamily, Parentia en FONS.

Op groeipakket.be vind je meer informatie. Je kan echter ook langskomen op het spreekuur in het gemeentehuis (Markt 1, 2590 Berlaar), telkens van 13.30 tot 16.30 op volgende dagen:

Vanaf 10 december 2018 geldt er een nieuw reglement voor de warme maaltijden van het OCMW.

Een warme maaltijd bestaat uit soep en een hoofdgerecht. Het hoofdgerecht omvat aardappelen of rijst, vlees of vis, groenten en saus. Dieetmaaltijden zijn ook mogelijk.

Om in aanmerking te komen voor deze maaltijden behoor je tot volgende doelgroep:

1. Je bent ouder dan 65 jaar én niet of onvoldoende in staat om zelfstandig te koken.
2. Je woont in Berlaar.

Momenteel gelden volgende tarieven:

Leprapatiënten worden vandaag nog steeds de rug toegekeerd. Letterlijk zelfs. Ook zij die officieel genezen zijn en niemand meer kunnen besmetten. Wie lepra heeft verliest vaak gezin en werk, en wordt verbannen uit zijn of haar vertrouwde omgeving. Wie lepra heeft, verliest het recht op een knuffel, op liefde.

Ook in Berlaar zijn er tijdens het weekend van 11, 12 en 13 januari tal van acties voor Rikolto, dat is de nieuwe naam van Vredeseilanden. Met de slogan ‘Eten roert de planeet’ brengen ze de boodschap dat ons eten niet alleen de oorzaak is van heel wat grote problemen in de wereld, maar vooral ook de oplossing.

Brieven veranderen mensenlevens en helpen onrecht de wereld uit. Daarom organiseren Amnesty International Berlaar en de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) een schrijfmarathon.

Leer op vrijdag 23 en zaterdag 24 november in theorie en praktijk het assortiment wereldwinkelwijnen kennen. Van de eenvoudige wijnen voor elke dag tot de fijnere reserva’s, je ontdekt ze in de Oxfam Wereldwinkel in Berlaar-Centrum (Markt 5).

De Oxfam Wereldwinkels onderhouden faire handelsrelaties met boerencoöperaties in verschillende landen. Van volgende landen kan je alvast enkele (h)eerlijke wijnen proeven:

Soms is het moeilijk om de verwarmingsfactuur te betalen. De prijzen blijven maar stijgen. Verwarm je jouw woning met mazout of bulkpropaangas? Dan kan het Sociaal Verwarmingsfonds jou misschien helpen met een verwarmingstoelage!

Wat?

Het Sociaal Verwarmingsfonds kan voor een deel tussenkomen in de betaling van de verwarmingsfactuur van personen die zich in een moeilijke situatie bevinden. Zo kunnen sommige mensen, afhankelijk van bepaalde voorwaarden, beroep doen op een toelage om de verwarmingsfactuur te betalen.

Voor wie?

Verwarm je de woning met aardgas? Betaal je het verbruik vooraf met een aardgasbudgetmeter? Dan kan het OCMW van Berlaar, onder bepaalde voorwaarden, jou in de winter een levering aardgas toekennen!

Wat?

In de winter kan het energieverbruik in onze woningen hoog oplopen. Je zal regelmatig de budgetmeter moeten opladen. Het kan dan ook gebeuren dat je zonder aardgas valt als het verbruikskrediet volledig op is en je geen mogelijkheid hebt voor een volgende oplaadbeurt.

In september 2015 keurde de algemene vergadering van de Verenigde Naties de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (of SDGs) officieel goed. Als gemeentebestuur hebben we ons geëngageerd om deze doelstellingen mee in het gemeentelijke beleid te verwerken. In juli en augustus gingen we daarom op zoek naar lokale helden die met grotere of kleinere acties bijdragen aan het behalen van deze doelen.