Nieuws - meest recent

Van 25 tot 31 maart 2019 is het nationale Geldweek. Tijd dus om even stil te staan bij je inkomsten en uitgaven. Omgaan met geld is namelijk cruciaal om niet in financiële problemen te geraken.

Wikifin.be, de portaalsite die gratis onafhankelijke, betrouwbare en handige informatie ter beschikking stelt, stelde naar aanleiding van deze Geldweek drie handige filmpjes samen.

Hoe behoud ik overzicht over mijn inkomsten en uitgaven?

Ieder jaar zorgt de organisatie Euro-Children ervoor dat kinderen uit probleemgebieden in Europa op vakantie kunnen gaan bij Vlaamse gastgezinnen. Dit jaar zullen er weer ongeveer 25 kinderen verwelkomd worden in Vlaanderen, waarvan 20 voor de eerste maal komen. De kinderen komen uit het zuidoosten van Wit-Rusland, op ongeveer 100 kilometer van Tsjernobyl.

Van 25 februari tot 1 maart organiseert de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) Expeditie Zorg. Dat is een campagne waarbij ze alle mandatarissen oproepen om eens in hun eigen zorgdiensten mee te lopen.

Op dinsdag 26 februari nodigde Buitenschoolse Kinderopvang Roefels daarom alle raadsleden (gemeenteraad, raad voor Maatschappelijk Welzijn en Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst) uit om eens te proeven van hun werking.

De gedoogperiode die in 2017 opgestart was door politiezone Berlaar-Nijlen, waarbij eigenaars van onbeheerde dieren een verwittiging en bij een volgend feit een boete kregen, is voorbij. Eigenaars die nu in overtreding zijn riskeren een boete tot 250 euro.

In maart staan er enkele koffiestops ten voordele van Broederlijk Delen op het programma. Het systeem is eenvoudig: voor een vrije bijdrage in de collectebus krijg je een (h)eerlijk kopje koffie, thee of chocolademelk met iets lekkers erbij! 

De opbrengst van de koffiestops wordt gebruikt om een project van Broederlijk Delen te steunen. Dit jaar luidt de campagne: 'Holy Guacamole!'

Vanaf één januari 2019 nam Vlaanderen de uitbetaling van de kinderbijslag over. De kinderbijslag wordt omgevormd en heet voortaan het Groeipakket.

Vijf organisaties zullen er voor zorgen dat gezinnen hun Groeipakket tijdig en correct (blijven) ontvangen. Het gaat om Infino, Kidslife Vlaanderen, MyFamily, Parentia en FONS.

Op groeipakket.be vind je meer informatie. Je kan echter ook langskomen op het spreekuur in het gemeentehuis (Markt 1, 2590 Berlaar), telkens van 13.30 tot 16.30 op volgende dagen:

Vanaf 10 december 2018 geldt er een nieuw reglement voor de warme maaltijden van het OCMW.

Een warme maaltijd bestaat uit soep en een hoofdgerecht. Het hoofdgerecht omvat aardappelen of rijst, vlees of vis, groenten en saus. Dieetmaaltijden zijn ook mogelijk.

Om in aanmerking te komen voor deze maaltijden behoor je tot volgende doelgroep:

1. Je bent ouder dan 65 jaar én niet of onvoldoende in staat om zelfstandig te koken.
2. Je woont in Berlaar.

Momenteel gelden volgende tarieven:

Leprapatiënten worden vandaag nog steeds de rug toegekeerd. Letterlijk zelfs. Ook zij die officieel genezen zijn en niemand meer kunnen besmetten. Wie lepra heeft verliest vaak gezin en werk, en wordt verbannen uit zijn of haar vertrouwde omgeving. Wie lepra heeft, verliest het recht op een knuffel, op liefde.

Ook in Berlaar zijn er tijdens het weekend van 11, 12 en 13 januari tal van acties voor Rikolto, dat is de nieuwe naam van Vredeseilanden. Met de slogan ‘Eten roert de planeet’ brengen ze de boodschap dat ons eten niet alleen de oorzaak is van heel wat grote problemen in de wereld, maar vooral ook de oplossing.

Brieven veranderen mensenlevens en helpen onrecht de wereld uit. Daarom organiseren Amnesty International Berlaar en de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) een schrijfmarathon.