Nieuws - meest bediscussieerd

De verwarmingsfactuur neemt een aanzienlijk deel in van het gezinsbudget. Daardoor lopen mensen met een laag inkomen het risico om in moeilijkheden te geraken. Het Sociaal Verwarmingsfonds komt gedeeltelijk tussen in de betaling van de verwarmingsfactuur van personen die zich in een moeilijke situatie bevinden.

Wat?

De gemeente verzorgt naar jaarlijkse gewoonte een ophaling van de gebruikte kerstbomen.

De gebruikte kerstbomen worden op volgende dagen opgehaald:

- maandag 7 januari 2019: Berlaar-Heikant

- dinsdag 8 januari 2019: Berlaar-Centrum

Gelieve de bomen (zonder versiering) vanaf 7 uur 's morgens klaar te leggen langs de openbare weg.

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

De dienst Vrije Tijd van Berlaar is op zoek naar lesgevers en lesgeefsters voor sport-na-school (SNACK).  Dat lesuurtje vindt plaats in de Berlaarse basisscholen (zowel in het centrum als in Heikant), aansluitend op de lesuren (start rond 15.45 uur).

De dag van de activiteit spreken we samen af.  Het thema is meestal omnisport, maar kan wijzigen indien je graag iets anders wil geven. Per trimester is er een lessenreeks van zes tot acht lessen, naargelang de lengte van het trimester en jouw beschikbaarheid.

De vergoeding bedraagt 20 euro per les (vrijwilligersvergoeding).

Slingeren er heel wat spullen rond in je huis die je eigenlijk niet meer nodig hebt? Of zijn je kinderen te groot geworden voor hun speelgoed? Of het huis te klein? Dan is ‘Ik Geef’ je uitgelezen kans!
 
Hoe doe je mee?

1. Je verzamelt je herbruikbare spullen zoals speelgoed, textiel, boeken en kleine elektro.

2. Wij zorgen voor een gratis ophaling, want we willen je het graag gemakkelijk maken. Voor Berlaar bel je naar Kringwinkel Zuiderkempen op het nummer 015 23 73 93.

Na onderzoek door een boomverzorger bleek dat de indrukwekkende Rameyendreef, die Gestel met Itegem verbindt, heel wat bomen met achterstallig beheer huisvest. Aangezien de historische dreef een belangrijke fiets- en wandelroute vormt, besloten Regionaal Landschap Rivierenland en de gemeenten Berlaar en Heist-op-den-Berg een beheerplan op te stellen en een eerste vakkundig snoeionderhoud in te plannen. De werken duren een drietal weken, tot de eerste week van maart.

Belangrijke natuur- en erfgoedwaarde

In het voorjaar organiseren de dienst Vrije Tijd en de bibliotheek opnieuw een reeks taallessen Spaans.  In 10 sessies leer je de beginselen van de Spaanse taal. 

Wat?

De mantelzorgpremie van het OCMW is een financiële toelage voor personen die zorgen voor een inwonende hulpbehoevende.

De mantelzorgpremie voor de verzorging van één persoon bedraagt 35 euro per maand. Voor de verzorging van twee personen bedraagt deze premie 60 euro per maand.

 

Voor wie?

Voorwaarden:

-          De hulpbehoevende dient minstens 70 jaar oud te zijn.

-          De hulpbehoevende en de mantelzorger moeten officieel op hetzelfde adres wonen.

In september gaat het nieuwe schooljaar van start. De kinderen trekken dan elke dag weer naar school en aan de schoolpoorten zorgt dat voor heel wat verkeer. Om alle leerlingen veilig van en naar school te laten stappen en trappen, houdt de lokale politie Berlaar-Nijlen een oogje in het zeil.

Ouders: veiligheid begint bij jullie

Het lokaal bestuur doet een oproep naar kunstenaars voor het verfraaien van het gemeentelijke Guldenboek tijdens de dienstjaren 2018, 2019, 2020 en 2021. In dit Guldenboek wordt per gemeentelijk evenement een mooie tekening gemaakt, waarbij de aanwezigen hun handtekening en een kort berichtje kunnen achterlaten.

Op zaterdag 2 februari 2019 is iedereen welkom op een feestelijk leesmoment in de Berlaarse bibliotheek. Nona Mama Sonia stelt er het samen-lees-boek Het gras is groener aan de overkant voor. Dat is een boek dat je kan voorlezen aan kleuters en beginnende lezers, die zelf de tekstballonnen kunnen lezen.

We starten om 11 uur. Na een inleiding door Geert Van Hoof, algemeen directeur van Scholengroep 5, volgt er een receptie en start het leesmoment.

Lees meer op www.artrouve.be/hetgrasisgroener.