Nieuws - meest bediscussieerd

In Berlaar gaat in februari een nieuwe actie van start waarmee het lokaal bestuur duidelijk wil maken dat sigarettenpeuken niet zomaar op de grond gegooid mogen worden. Om die boodschap kracht bij te zetten worden er binnenkort zakasbakjes verdeeld.

Het lijkt onschuldig, wat is nu één peuk op de grond? Peuken zijn inderdaad klein, maar elke dag worden er in Vlaanderen 100 000 sigaretten op de grond gegooid. Meer dan de helft van het zwerfvuil bestaat uit sigarettenpeuken. Dit is niet alleen storend, ze brengen ook schade mee voor onze bodem en ons grondwater.

Berlaar is één van de meer dan 200 Vlaamse gemeenten en steden die deelnemen aan de campagne ‘10 000 stappen: elke stap telt!’. Met deze campagne willen we de mensen in onze buurten in beweging brengen. Letterlijk en figuurlijk.

Al wandelend ben je niet alleen op weg naar een goede gezondheid, je voelt je ook beter in je vel en je slaapt beter. Je zet stapjes naar meer sociaal contact, je zorgt voor minder vervuiling en autolawaai en je maakt buurten en straten leefbaarder. Zo telt elke stap dubbel en dik!

Stap Berlaar naar de overwinning!

De wilsverklaring euthanasie, waarmee je vooraf kan aangeven dat je euthanasie wenst ingeval van een onomkeerbare coma, wordt vanaf 3 april 2020 onbeperkt geldig. Voordien moest je de wilsverklaring om de vijf jaar vernieuwen.

Begin dit jaar zijn de nutswerken voor de heraanleg van de Aarschotsebaan/N10 gestart. De nutsmaatschappijen vernieuwen daarbij hun kabels en leidingen voor elektriciteit, water, gas en telecom. Vanaf dinsdag 16 augustus gaan de nutswerken verder langs de N10 tussen het kruispunt met de Houwstraat en de rotonde Fabiola.

18 tot 24 augustus – Isschotweg afgesloten langs N10

 

In de Berlaarse bib​ kan je vanaf vandaag e-boeken lenen op je eigen toestel. Op het e-boekenplatform cloudLibrary doorzoek je eenvoudig het volledige aanbod. Je kan twee boeken lenen, twee boeken reserveren en elk boek maximaal zes weken houden. Over boetes hoef je je geen zorgen te maken, na zes weken verdwijnen de titels automatisch van het toestel.

Sinds de uitbraak van het vogelgriepvirus in 2020 lijkt het erop dat het virus het hele jaar door aanwezig blijft. Welke maatregelen neem je best als je een dode of zieke vogel vindt of als je zelf vogels houdt?

Op 31 december 2020 stopt de inzameling van de roze zak, zowel aan huis als op de recyclageparken. De ”Nieuwe Blauwe Zak” wordt dan ingevoerd. Vanaf 1 januari 2021 zijn er nieuwe sorteerregels voor de PMD-zak en mogen plastic verpakkingen in de blauwe zak. Dat leidt tot een efficiëntere afvalinzameling -en verwerking.

De Vlaamse Regering wijzigde op 7 juli 2023 haar besluit met algemene en sectorale bepalingen rond milieuhygiëne (VLAREM II) wat betreft de sectorale milieuvoorwaarden voor inrichtingen voor het opwekken van elektriciteit door middel van windenergie. Dit besluit werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 17 juli 2023.

Het besluit voor de sectorale voorwaarden voor windturbines

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (sustainable development goals of SDG’s) zijn een reeks doelstellingen opgesteld door de Verenigde Naties. Ze bevatten een aantal wereldwijde streefdoelen met betrekking tot duurzame ontwikkeling en vervangen de Milleniumdoelstellingen.

Op 22 maart lanceert de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) een grote fietsveiligheidscampagne, waar het lokaal bestuur van Berlaar op intekende. Want ook in Berlaar wordt er heel wat afgefietst, zeker het voorbije jaar viel dat meer dan ooit op. En dat willen we warm blijven aanmoedigen! Want fietsen levert alleen maar voordelen op.