Amerikaanse stierkikker gehoord of gezien? Meld het!

Met het Life-project 3n-Stierkikker bundelen verschillende partners hun krachten om de Amerikaanse stierkikker duurzaam te bestrijden. Een cruciaal aspect hierbij is een grondige kennis van de verspreiding van deze soort. Daarom roepen we iedereen op om waarnemingen door te geven.  

De Amerikaanse stierkikker is een invasieve exoot die een bedreiging vormt voor onze inheemse soorten. Het is een zeer grote en vraatzuchtige kikker en eet alles wat in zijnbek past. Insecten, maar ook kikkers, padden, salamanders, vissen, kuikens van watervogels zoals waterhoen en verschillende eendensoorten, muizen en jongen van kleine zoogdieren staan op het menu.  

Wanneer stierkikkers in onze contreien terechtkomen bezetten ze snel vijvers waar ze, dankzij hun vraatzuchtige aard, snel de vijvers beginnen domineren. De geïntroduceerde stierkikkers gaan snel over tot het eten van onze inheemse amfibieën zoals padden, groene en bruine kikkers en verschillende salamandersoorten. Bovendien eten de jonge stierkikkers dezelfde insecten als onze inheemse amfibieën, wat nog voor verdere competitie zorgt. Hij is ook drager van verschillende ziektes.

Heb je een Amerikaanse stierkikker gezien of gehoord? 

Om de bestrijding effectief te laten verlopen, is het cruciaal dat we een volledig beeld hebben van de verspreiding van deze soort. Nieuwe waarnemingen zijn daarom van onschatbare waarde. Zo kunnen we de verspreiding beter in kaart brengen en afhankelijk van de locatie maatregelen nemen.

Met name in de Provincie Antwerpen komen nu grote populaties voor. Vooral in de vallei van de Grote Nete, waar de grootste populatie van Vlaanderen zich bevindt, zorgt de stierkikker ervoor dat onze inheemse kikkers en salamanders er geen kansen meer krijgen. De Amerikaanse stierkikker is dus zeer actief in onze regio en werd al gespot in Lier, Nijlen en Heist-op-den-Berg. Als je hem hebt gezien of gehoord, geef dit dan zeker door via waarnemingen.be

 

Hoe herken je een Amerikaanse stierkikker?  

De mannelijke stierkikker maakt geluid dat lijkt op het loeien van een rund, hij heeft z'n naam dus niet gestolen. Dit geluid is een duidelijk herkenningspunt!

Stierkikkers zijn veruit de grootste kikkers die in onze streken voorkomen. Volwassen dieren kunnen een grootte van meer dan 20 cm halen, meteen gewicht van meer dan 500 g. Ze hebben één keelkwaakblaas, een opvallend groot trommelvlies en geen ruglijsten of groene rugstreep. 

 

 

Het LIFE-project 3n-stierkikker is een samenwerking tussen Hogeschool PXL, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Natuur & Bos van de Vlaamse overheid, en Natuurpunt vzw. Het project ontvangt financiële steun van het LIFE-programma van de Europese Unie (LIFE18 NAT/BE/001016), en van Provincie Antwerpen. Het LIFE-project 3n-stierkikker maakt gebruik van verschillende bestrijdingstechnieken om de verspreiding van de Amerikaanse stierkikker in Vlaanderen te stoppen.

 

Meer weten? 

 

Gepubliceerd op 05/04/2024