Eerste hulp bij (eerste keer) stemmen

De laatste verkiezingen dateren al van 5 jaar geleden en de 16- en 17-jarigen worden voor de allereerste keer opgeroepen voor een stemming in België. Moet jij in 2024 een eerste keer gaan stemmen? Je bent zeker niet alleen! Maar lees ook gerust verder als je al eerder ging stemmen.

We bundelen hier nuttige info over de verkiezingen zodat jouw (eerste) verkiezingsdag vlot verloopt.

VOOR de verkiezingsdag

De gemeente maakt op datum van 1 april de kiezerslijst op. Dit wil zeggen dat iedereen die op 1 april officieel in Berlaar woont en voldoet aan de voorwaarden om te mogen stemmen op deze lijst voorkomt. De kiezers worden onderverdeeld in kieswijken, afhankelijk van je woonplaats en daarna alfabetisch verdeeld in stembureaus (in de kieswijken met meer dan 1 stembureau).

De kiezerslijst wordt op de verkiezingsdag in het stembureau gebruikt om te controleren wie mag stemmen en wie zich heeft aangeboden in het stembureau. Elke kiezer krijgt op deze lijst een kiesnummer toegewezen. Dit nummer vind je samen met het adres en nummer van jouw stembureau terug op je oproepingsbrief. Die krijg je enkele weken voor de verkiezingen toegestuurd per post. Als je e-box geactiveerd is, vind je daar ook een digitale versie van je oproepingsbrief. Als je geen oproepingsbrief ontvangen hebt of je hem ondertussen verloren gedaan hebt, kan je op de gemeente een duplicaat aanvragen.

OP de verkiezingsdag

Je gaat naar het stembureau vermeld op je oproepingsbrief en je neemt die brief en je identiteitskaart mee. In het stembureau zal één van de bijzitters je identiteitskaart en je oproepingsbrief vragen. Hij zal daarmee controleren of je voorkomt op de kiezerslijst van het stembureau.

In Berlaar stemmen we nog traditioneel, dit wil zeggen met potlood en papier. Je krijgt dus stembiljetten waarop je je stem moet uitbrengen. Er zijn deze verkiezingen 3 verschillende stembiljetten die elk een eigen kleur hebben:

  • Federaal Parlement: WIT stembiljet
  • Vlaams Parlement: ROZE stembiljet
  • Europees Parlement: BLAUW stembiljet

Een meerderjarige Belgische kiezer krijgt van elke kleur 1 stembiljet, de 16- en 17 jarigen krijgen alleen een blauw stembiljet omdat zij alleen mogen stemmen voor het Europees Parlement.

Je neemt plaats in het stemhokje om je stem uit te brengen.
Bekijk hier hoe je geldig kan stemmen

Na het stemmen plaats je de stembiljetten in de juiste stembussen, die zijn aangeduid met dezelfde kleuren van de stembiljetten.

Daarna krijg je van de laatste bijzitter je identiteitskaart en afgestempelde oproepingsbrief terug. Vergeet dit niet en controleer ook of je de juiste identiteitskaart terugkrijgt! Helaas geraken er elke verkiezingen heel wat identiteitskaarten verloren.

NA de stemming

Om 14 uur sluiten de stembureaus. De voorzitter en de bijzitters moeten het stembureau dan ook administratief afsluiten en de nodige documenten zoals het PV invullen en ondertekenen. De kiesbakken worden opengemaakt en de stembiljetten moeten correct verpakt worden om naar de telbureaus vervoerd te worden. Voor deze verkiezingen worden de telbureaus georganiseerd op kantonniveau wat wil zeggen dat de stemmen van Berlaar in Lier geteld worden. Het kantonhoofdbureau in Lier geeft de resultaten van de telbureaus via een beveiligde verbinding door naar Brussel zodat alle resultaten verzameld kunnen worden.