Ratten

De bruine rat

De bruine rat komt van oorsprong uit Oost-Azië en is dus een exoot. Het zijn alleseters die vooral granen verkiezen, maar ze eten ook gewoon etensresten en afval. Iedereen is bij wet verplicht om op zijn eigen terrein de bruine rat te bestrijden (Koninklijk Besluit van 19 november 1987).

  • Ze brengt heel wat ziekten over.
  • Ze veroorzaakt veel schade, aan infrastructuur (isolatiemateriaal, kabels,…) en (voeder)gewassen.
  • Ze plant zich erg snel voort en heeft amper natuurlijke vijanden. 60 jongen per jaar is voor één vrouwtje niet uitzonderlijk.

Bestrijding in fasen

De bruine rat plant zich enorm snel voort, uitroeiing is dan ook zo goed als onmogelijk. Daarom is het belangrijk om vooral preventief aan de slag te gaan en te vermijden dat de ratten jouw tuin of woning een aantrekkelijke verblijfplaats vinden. Bestrijdingsmiddelen zijn eerder symptoombestrijding, maar bieden geen lange termijnoplossing; een aantrekkelijk plek zal altijd terug worden ingenomen als er aan de oorzaak niets gedaan wordt.

Stap 1 | Preventie

Preventie is de diervriendelijkste en in de tijd de meest efficiënte en effectieve methode.

Verwijderen van voedsel

De belangrijkste reden waarom ratten ergens komen, is de aanwezigheid van voedsel.

  • Verzamel huishoudelijk afval in goed afgesloten vuilnisbakken of containers.
  • Gebruik liever een compostvat dan een open composthoop (en sluit deze goed af)
  • Bewaar dierenvoeder goed afgesloten
  • Geef huisdieren zoals katten en honden binnen eten
  • Biedt het eten voor buitendieren zoals kippen, zo selectief mogelijk aan op gerichte tijdstippen (overdag, zodat de rat ‘s nachts geen buffet vindt)
  • Vermijd drinkplaatsen zoals lekkende kranen en stilstaand water (vb. vogelbad)

Vermijd nest- en schuilplaatsen

Ratten leven graag verdoken. Vermijd daarom zoveel mogelijk dat er schuilplaatsen zijn in en rond de woning waarin de dieren nesten kunnen maken. Vooral de combinatie van nestgelegenheid met beschikbaar voedsel is slecht

  • Vermijd rondslingerende materialen en onnodige stockage (lege dozen, rommel, bloempotten, oude constructies,...)
  • Verwijder afval/rommel zo snel mogelijk

Dieren in de tuin

  • Strooi het voer niet op de grond, maar gebruik een voederbakje.
  • Voor grotere dieren: gebruik een trog die ratten niet kunnen gebruiken als schuilplaats.
  • Bewaar voedsel goed afgesloten, gebruik bij voorkeur metalen of kunststoffen tonnen.
  • Stapel verpakte zakken voedsel los van de muren en in losstaande stapels, zodat je kan controleren op knaag- en vraatschade.
  • Vermijd langdurige voederopslag en gebruik eerst de oudste voorraad.

Stap 2 | Mechanische bestrijding

Hebben preventieve maatregelen geen succes? Dan is de volgende stap het wegvangen van de ratten. Daarvoor gebruik je best een of meerdere klemmen, verkrijgbaar in doe-het-zelfzaken. 

Ratten maken meestal gebruik van dezelfde paadjes (wissels), die je herkent aan de uitwerpselen en pootafdrukken. Best ga je eerst naar deze opzoek voor je iets onderneemt.

Zorg voor aantrekkelijk lokaas zoals chocolade of kaas en zet de klem op een plaats waar de ratten duidelijk langskomen. Gebruik je liever geen lokaas, plaats de klem dan dwars op een wissel, zodat de rat er bijna letterlijk tegenaan botst. Zorg ervoor dat ze geen alternatieve route heeft.

Stap 3 | Chemische bestrijding 

Wanneer de klemmen niet volstaan om de ratten te verdelgen, kun je gif inzetten. Dat is vooral bij grote populaties noodzakelijk. Ratten zijn best slim, en zullen in een grote groep nooit allemaal in dezelfde val trappen. Maar met gif moet je extra voorzichtig zijn.

Leg het gif niet open en bloot, je kan speciale bakken en buizen krijgen om het gif in te plaatsen. Plaats dit systeem dwars op wissels, dicht bij vermoedelijke schuilplaatsen.

Sommige ratten zijn terughoudend tegenover alles wart nieuw is. Soms duurt het wel 2 weken vooraleer ze aan het gif komen, geef ze voldoende tijd om te wennen. Kijk regelmatig of er van het gif gegeten wordt, zolang dit het geval is moet je blijven aanvullen.

Welk gif? 

Gebruik enkel gif op basis van 0,005% difenacoum of bromadiolone. Andere soorten gif zijn niet verantwoord. Een belangrijke eigenschap van het gif is de trage werking. Een vijftal dagen nadat ze ervan gegeten heeft, sterft de rat aan inwendige bloedingen. Voor binnen gebruik je best gif in de vorm van graantjes. Buiten of in vochtige omstandigheden zijn waterbestendige blokken beter geschikt.

Tot slot

Evalueer de bestrijdingsactie. Check of preventieve maatregelen ervoor kunnen zorgen dat het probleem niet opnieuw optreedt. Bestrijding is vaak maatwerk. Geraakt het probleem niet opgelost met de hier voorgestelede methoden? Neem dan contact op met een professionele bestrijder. Een professional zal altijd goed advies kunnen geven over preventie en is op de hoogte van de meest efficiënte en diervriendelijke methodes.

Zie ook

Markt 1
2590
Berlaar
03 410 19 00
Gesloten
09:00 - 12:15
Alles weergeven