Berlaar officieel Fairtrade-gemeente

Gemeente Berlaar mag zich voortaan een Fairtrade-gemeente noemen. De titel werd op maandag 17 september 2018 officieel uitgereikt in Station Balder. Het gemeentebestuur nam er ook het bijhorende Fairtrade-bord in ontvangst.

Fairtrade-gemeente is een initiatief van Fairtrade Belgium, Oxfam Wereldwinkels, Vredeseilanden en 11.11.11. Deze vier organisaties willen met het initiatief mensen in heel Vlaanderen warm maken voor het verhaal achter Fair Trade en lokale, duurzame producten.

Als gemeentebestuur willen we het belang van eerlijke handel in het zuiden en duurzame lokale landbouw in het noorden in woord en daad onderschrijven. Binnen onze dagelijkse werking kiezen we daarom bewust voor Fairtrade-producten zoals koffie, thee en fruitsap.

De gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking wil het verhaal achter eerlijke handel de komende jaren verder blijven bekendmaken. De medewerkers zullen daarbij zowel inwoners al handelszaken informeren en motiveren om, waar mogelijk, voor duurzame Fairtrade-producten te kiezen.

Deelnemende handelszaken

Om de titel van Fairtrade-gemeente te verdienen en te behouden, moeten wij, het gemeentebestuur, jij en zoveel mogelijk inwoners, maar ook winkels, horecazaken, bedrijven en organisaties achter eerlijke handel staan. Dit betekent dat je er bij je aankopen op let dat de boeren en producenten in het Zuiden een eerlijke prijs kregen voor je aangekochte producten.

Berlaar telt al heel wat scholen, bedrijven, winkels, organisaties en horecazaken die fairtradeproducten aanbieden:

Barbabet

Beau

Lidl Berlaar

Femma Heikant

Davidsfonds Berlaar

GBS De Stap

GBS Heikant

Dierenarts Geert Adriaenssens

Aldi

Station Balder

Carrefour market

Delhaize Berlaar

Gemeentebestuur Berlaar

Doe je mee?

Iedereen die iets wil doen aan de erbarmelijke toestanden waarin de kleine boeren en producenten moeten leven en werken, is welkom. Wil je meehelpen om mensen te overtuigen om producten van eerlijke handel aan te kopen, of heb je zelf een zaak en wil je producten van eerlijke handel in je assortiment opnemen of bij je werknemers aanbieden? Neem dan contact op via eva.keirsmakers@berlaar.be.

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

  

Gepubliceerd op 05/10/2018