Nieuws - meest recent

Op 8 januari 2019 werden er op verschillende plekken in onze gemeente camera's geïnstalleerd. Het gaat om een tijdelijke installatie voor een verkeerstelling waarbij we de verschillende verkeersstromen rond het dorpscentrum in kaart willen brengen.

Belangrijk om weten is dat de verzamelde data anoniem verwerkt wordt. Het doel van de telling is om te achterhalen hoeveel wagens via welke weg het centrum van onze gemeente in- en uitrijden. Om de privacy te respecteren, worden er daarom, in tegenstelling tot bij de verwerking via ANPR-camera's, geen volledige nummerplaten bewaard.

Op maandag 5 november startte de wintercampagne van het Octopusplan, dat is een organisatie die staat voor duurzaam woon-schoolverkeer en kindvriendelijke schoolomgevingen en -routes. De kerndoelstelling van de campagne, FLITS, is ouders en kinderen stimuleren om ook in de winter te voet of met de fiets naar school te gaan. Daarbij gaat er extra aandacht uit naar de zichtbaarheid en de veiligheid. FLITS wil zo het autoverkeer terugdringen, duurzame mobiliteit stimuleren en verantwoordelijk verkeersgedrag in de winterperiode benadrukken.

De Grote Verkeersquiz van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) is met zijn 9de editie intussen voor heel wat mensen een vaste waarde. Het concept is heel eenvoudig. De Grote Verkeersquiz is een online quiz waarmee je je verkeerskennis in minder dan 10 minuten op een leuke manier opfrist. Vorig jaar doorliepen zo'n 115.000 deelnemers de volledige quiz.

Neem voor 18 november deel en maak kans op één van de vele topprijzen!

Deelnemen kan via volgende link.

De provincie Antwerpen onderzoekt op dit moment langs welk traject de fietsostrade F104 Lier-Aarschot in de toekomst gerealiseerd kan worden. De verschillende trajectmogelijkheden werden in kaart gebracht en met elkaar afgewogen. Hieruit kwam een voorkeurstraject dat de provincie Antwerpen aan omwonenden en geïnteresseerden voorstelt. 

Naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit organiseert KU Leuven een studie rond mobiliteit in Vlaanderen. Deze studie kadert in het onderzoek voor het steunpunt circulaire economie van de Vlaamse overheid. Wie de tijd neemt om de studie in te vullen, maakt kans op een FNAC-bon, cinematickets of kansspelloten.

Hoe open staat de Vlaming tegenover autodelen?

Twee zebrapaden in onze gemeente kregen dit jaar al aanvullende ledverlichting, meer bepaald het zebrapad in de Kapellebaan en in de Dorpsstraat. Het gaat om lampjes die automatisch beginnen knipperen als het donker wordt. In een volgende fase krijgen vier bijkomende locaties dezelfde ledverlichting.

Van 24 tot en met 30 september vindt de derde editie van de Fietstelweek plaats. Ook Berlaar zal aan deze campagne deelnemen en de fietsers op haar grondgebied tellen.

De fietstellus wordt geplaatst op het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. Alle verzamelde gegevens worden later beschikbaar gesteld via een open-dataplatform. Tijdens de vorige editie van de Fietstelweek, die plaatsvond in 2016, werden er meer dan 2 miljoen fietsbewegingen geregistreerd in 161 gemeenten.

Meer info op www.fietstelweek.be.

Bij de start van het nieuwe schooljaar worden er twee nieuwe fietsstraten ingericht. In sommige straten is er namelijk onvoldoende plaats om een fietspad aan te leggen, fietsstraten vormen dan een goed alternatief. Motorvoertuigen zijn er nog toegelaten, maar de fietser is de belangrijkste weggebruiker.

Waar?

Berlaar heeft al één officiële fietsstraat, namelijk de Heistsebaan in Berlaar-Heikant. Bij het begin van het nieuwe schooljaar komen er twee nieuwe fietsstraten bij: de De Beerslaan en de Lozenhoek.

Intercommunale IGEMO en het Berlaarse gemeentebestuur organiseren op woensdag 6 juni een infomoment over e-fietsen op de wekelijkse markt.

Je vindt de stand ter hoogte van het kruispunt Markt/Smidstraat en kan er van 9 tot 12 uur elektrische fietsen uitproberen. Je kan er ook terecht met al je vragen en kan, als je dat wenst, inschrijven op de samenaankoop van deze e-fietsen.

Het gemeentebestuur laat je er vervolgens kennis maken met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen.

Staat je wagen meer stil dan je lief is of heb je af en toe een (tweede) wagen nodig? Al aan autodelen gedacht? Bij autodelen gebruiken meerdere mensen één of meer gemeenschappelijke wagen(s). Je gebruikt de auto wanneer je hem nodig hebt. Wanneer je hem niet nodig hebt, kan iemand anders ermee op pad. Het bezit van een wagen wordt losgekoppeld van het gebruik, wat handiger maar zeker ook goedkoper is. Autodelen heeft tal van voordelen!