Nieuws - meest recent

Kauwgom, sigarettenpeuken, papiertjes, etensresten of blikjes: de mens laat overal een spoor na. Straten en bermen worden vervuild, onze leefomgeving wordt onaangenaam. Zwerfvuil vormt dan ook een terechte bron van ergernis, waaraan gemeentelijke werklieden en vrijwilligers heel wat tijd besteden.

Heb jij het ook graag lekker warm voor minder geld? De winter kondigt zich aan. Een tijd om je in je knusse zetel onder een dekentje te nestelen. Maar hoe krijg je je woning lekker warm met een lage energiefactuur?

Wel? Nodig onze verwarmingscoach eens uit bij je thuis. De coach geeft je advies en tips op maat. Omdat niet iedereen dezelfde levensstijl, leeftijd, gezinssituatie, werktijden of woning heeft, is zo’n persoonlijk advies extra waardevol.

De herfst zorgt voor heel wat kleurrijke taferelen in onze gemeente. Maar als de winter stilaan in zicht komt, is de grond onder en rond de bomen al snel bezaaid met bladeren. Regen- of vriesbuien maken de oppervlakte dan glad en gevaarlijk. Het gemeentebestuur plaatst daarom op een aantal locaties in onze gemeente bladkorven waarin de bladeren verzameld worden.

Om zoveel mogelijk ‘brol rond de glasbol’ te vermijden, stelt IVAREM een aantal herbruikbare glaszakken gratis ter beschikking. Op die manier willen ze extra aandacht vragen voor de netheid rond glasbollen.

Deze zakken kan je gratis verkrijgen aan het onthaal van het gemeentehuis of het onthaal van het Sociaal Huis, zolang de voorraad strekt. Wees er dus snel bij, want op is op!

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

Na een prachtige zomer kunnen takkenscharen en boomzagen weer worden bovengehaald om de tuin klaar te maken voor de winter. De compostmeesters helpen graag een handje bij het verwerken van de snoeiresten. Het is trouwens alweer van april geleden dat ze met hakselaars in de straten te zien en - vooral - te horen waren.

Voor het project 'Goed Geknot' wil Regionaal Landschap Rivierenland (RLRL) de knotteams opnieuw uitbreiden. Wil je aansluiten als knotter bij het regionaal landschap of wil je meer te weten komen over het reilen en zeilen van de knotwerking? Kom dan naar de infoavond op 17 oktober in het Ontmoetingscentrum Ballaer (Markt 27) in Berlaar.

De provincie Antwerpen zorgt via de groepsaankoop groene stroom en gas voor een voordelig energiecontract. Met deze groepsaankoop kan ook jij in enkele simpele stappen besparen op je energiekosten.

 

- Je kan je vrijblijvend en eenvoudig inschrijven tot en met 25 september. Neem een jaarlijkse afrekening of slotfactuur bij de hand en vul je gegevens in enkele minuten in.

- Op 26 september organiseert de provincie Antwerpen een veiling waarop energieleveranciers hun beste bod kunnen uitbrengen. Je hoeft hiervoor niets te doen.

Ons energiesysteem staat voor grote uitdagingen. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, moeten we de broeikasgasuitstoot drastisch terugdringen. Via 'Overal stroomversnellers' probeert het Vlaams Energieagentschap daarom, in opdracht van de Vlaamse Regering, lokale dynamiek te creëren rond de energietransitie.

In 'Overal stroomversnellers' werden steden en gemeenten opgeroepen om lokale energieprojecten naar voren te schuiven. Burgers kunnen nadien in een online stemronde hun voorkeur aangeven.

Wie zijn woning energiezuiniger wil maken of energiebesparende werken wil uitvoeren, komt nog tot 31 oktober 2018 in aanmerking voor een energielening aan 2% (JKP 2%)*. Vanaf 2019 zullen enkel prioritaire doelgroepen en rechtspersonen nog in aanmerking komen voor een renteloze energielening (JKP 0%). Eigenaars die hun woning verhuren via een SVK (sociaal verhuurkantoor) kunnen nog tot eind 2018 een renteloze lening afsluiten, wat vanaf 2019 niet meer mogelijk is.

Wat is de energielening?

Slingeren er heel wat spullen rond in je huis die je eigenlijk niet meer nodig hebt? Of zijn je kinderen te groot geworden voor hun speelgoed? Of het huis te klein? Dan is ‘Ik Geef’ je uitgelezen kans!
 
Hoe doe je mee?

1. Je verzamelt je herbruikbare spullen zoals speelgoed, textiel, boeken en kleine elektro.

2. Wij zorgen voor een gratis ophaling, want we willen je het graag gemakkelijk maken. Voor Berlaar bel je naar Kringwinkel Zuiderkempen op het nummer 015 23 73 93.