Nieuws - meest recent

Van Canada over Australië tot in Nieuw-Zeeland: over de hele wereld zet het bekende en prestigieuze gezelschap van Circus Ronaldo zijn tenten op om bezoekers te boeien met spectaculaire trucs. Op 12, 13 en 14 april houdt de circuskolonne halt op een wel heel bijzondere locatie, want Circus Ronaldo komt met de voorstelling ‘Swing’ naar… onze gemeente!

Door enkele voorstellingen te organiseren in ons dorp, krijgt de Berlaarse bevolking een unieke kans om dit culturele evenement met internationale uitstraling vlak bij huis mee te maken.

Met ‘Kijk naar mij! Ik ben erfgoed’ wil intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED) Berg en Nete het onverwachte erfgoed in Berlaar en Gestel in de kijker zetten. Fiets of wandel van woensdag 24 april tot vrijdag 17 mei door Berlaar en ontdek op verschillende locaties het verhaal van erfgoedgebouwen en hun bewoners.

Op 28 april vindt de 19de editie van Erfgoeddag plaats. Op die dag staat cultureel erfgoed in de schijnwerpers. In OC Ballaer kan je proeven van diverse hapjes uit vervlogen tijden, met vergeten groenten.

Op Open Monumentendag staat onroerend erfgoed centraal. We gaan voor een divers programma. Van kastelen, fabrieken, privéwoningen en ander bouwkundig erfgoed tot historische landschappen, varend erfgoed en archeologische sites die op die dag de deuren gratis openstellen voor iedereen.

 

Ook in 2019 valt er weer heel wat te beleven in onze gemeente. Zo strijken viermaal per jaar de kermiskramen neer op verschillende locaties in Berlaar. Wil je niets missen? Noteer dan alvast volgende data in je agenda:

Op de tweede zondag van september zetten honderden monumenten in Vlaanderen traditioneel hun deuren voor het publiek open. Ook in Berlaar vierden we op zondag 9 september de 30ste editie van Open Monumentendag.

Je kon kennismaken met de schatten van de Sint-Lambertuskerk in Gestel en aansluitend een begeleide toer door Gestel en Berlaar volgen.

Op zaterdag 6 en zondag 7 oktober kan je weer terecht in Slootjenshoeve (Smidstraat 319) om het werk van onze Berlaarse creatieve hobbyisten en kunstenaars te bekijken.

Tijd voor Creativiteit is een originele tentoonstelling die Berlaarse kunstwerken in de kijker plaatst. Op zaterdag ben je welkom van 14 tot 19 uur, op zondag van 10 tot 17 uur.

Op 9 september laat Open Monumentendag je onder meer kennismaken met de schatten van de Sint-Lambertuskerk in Gestel. De deelname is gratis!

Aan de Sint-Lambertuskerk is doorlopend bezoek met een gids mogelijk van 10 tot 17 uur. Je kan daarna ook deelnemen aan een begeleide toer door Gestel en Berlaar in de Ambiance-wagen. De rondrit vertrekt om 10, 12, 14 en 16 uur. Vooraf inschrijven is noodzakelijk via vrijetijd@berlaar.be.

Herfstavonden kunnen guur en koud zijn, maar vrijdagavond 19 oktober belooft feestelijk en warm te worden. Dan is het immers de Nacht van het Kempens Erfgoed. In 23 Kempense gemeenten kun je deelnemen aan gratis wandelingen en workshops of een kijkje nemen op tentoonstellingen en filmavonden.

Bij alle activiteiten speelt erfgoed de hoofdrol. Een handig overzicht vind je op www.nachtkempenserfgoed.be en in het programmaboekje dat vanaf 9 september bij je lokale bibliotheek, cultuurhuis, toeristisch infopunt of kleinhandelaar ligt.

Van vrijdag 6 tot en met dinsdag 10 juli staat Berlaar-Heikant weer vijf dagen lang volledig in het teken van mosseltenten, kermisattracties en verschillende optredens.

De Heikantse verenigingen en zelfstandigen stellen naar goede gewoonte alles in het werk om de kermisattracties te begeleiden met allerhande randactiviteiten en voldoende drank- en eetgelegenheden.