Zomer doet kerkhofpark bloeien

De begraafplaats in Berlaar-Centrum kreeg de voorbije jaren een grondige opknapbeurt. Het gemeentebestuur koos daarbij voor een onderhoudsvriendelijk en groen kerkhofpark met verschillende deeltuinen.

Door de herinrichting van het kerkhof werd er bijkomend openbaar groen gecreëerd in het centrum van onze gemeente. Dat gebeurde onder meer door de begraafplaats in te zaaien met inheems, bloemrijk grasland. De ecologische waarde van zo'n groene plek is van onschatbare waarde voor mens en dier. Zo is er bijzondere aandacht voor de bijen en de vlinders, die het doorgaans zeer moeilijk hebben in versteende centra. Om de biodiversiteit in stand te houden, zette een imker zwarte bijen uit op het kerkhof. Die zijn de laatste jaren erg zeldzaam geworden, maar blijven wel de enige inheemse honingbijen in Noord-Europa.

De Vereniging van Openbaar Groen beloonde Berlaar hiervoor met de titel 'Bijenvriendelijke Gemeente'.

Naast een groene begraafplaats moet het nieuwe kerkhofpark ook duurzaam te beheren zijn. Er werd daarom gekozen voor gelaagde beplanting, afgestemd op de standplaats en geselecteerd op niet-woekerende soorten. Dat zorgt voor een onderhoudsarme groenstructuur. De nadruk ligt daarbij niet langer op het eindeloos verwijderen van onkruid, maar wel op het in stand houden van de gelaagde beplanting.

Vitaminentuin

De planten komen allemaal stilaan mooi tot bloei en in de Vitaminentuin kunnen de eerste vruchten geoogst worden. Die thematuin is een compositie van fruitbeplanting in al zijn hoedanigheden: kleinfruit, halfstamfruit, hoogstamfruit, druiven en bessen. In het oogstseizoen is plukken en proeven zeker toegestaan. Als je de begraafplaats betreedt, kan je deze tuin in het derde deel aan de linkerkant vinden (net voorbij de bloemenweide).

Als gemeentebestuur beseffen we dat de herinrichting van de begraafplaats tijd nodig heeft. Om eraan te wennen, maar ook om volledig tot bloei te komen. We zijn ervan overtuigd dat het kerkhofpark op die manier elk jaar weer iets mooier oogt en sporen je graag aan om het tijdens een bezoekje te verkennen. Tussendoor enkele vruchten, zoals de bessen en de frambozen, plukken en proeven is toegelaten!

Het doet ons alleszins plezier dat de Vereniging voor Openbaar Groen de hervorming naar een kerkhofpark apprecieerde tijdens hun jaarlijks animatieproject 'Groene Lente'. In 2017 behoorde onze gemeente daardoor tot de laureaten in de categorie 'Begraafplaats', samen met enkele grotere steden als Roeselare, Gent en Beringen.

 

Zie ook

Gepubliceerd op 04/07/2018