Winefair

Leer op vrijdag 23 en zaterdag 24 november in theorie en praktijk het assortiment wereldwinkelwijnen kennen. Van de eenvoudige wijnen voor elke dag tot de fijnere reserva’s, je ontdekt ze in de Oxfam Wereldwinkel in Berlaar-Centrum (Markt 5).

De Oxfam Wereldwinkels onderhouden faire handelsrelaties met boerencoöperaties in verschillende landen. Van volgende landen kan je alvast enkele (h)eerlijke wijnen proeven:

- Argentinië: Het grootste wijnland in Zuid-Amerika. Het klimaat is er bijzonder goed voor de druivensoorten Malbec en Torrontès. De wereldwinkelwijnen zijn afkomstig uit de armste streken, waar de boeren afhankelijk zijn van de wijnbouw.

- Chili: Dit land verbetert zienderogen de kwaliteit van zijn wijnen. Omdat een groot deel van de wijnhandel in handen is van de grote wijnhuizen krijgen de kleine wijnboeren er geen kans. Daarom werken de wereldwinkels samen met coöperaties, zodat ook kleine boeren een eerlijk inkomen kunnen verwerven.

- Zuid-Afrika: Dit land doet al drie eeuwen aan wijnbouw. Het apartheidsregime remde destijds de ontwikkeling van de wijnsector. Nu is die in volle expansie. Oxfam Fair Trade koopt wijnen van twee coöperaties uit de Westkaap, Koopmanskloof en Groot Eiland. Het zijn geslaagde voorbeelden van ‘black economic empowerment’.

Op de Winefair kan je ook verschillende soorten rum en pisco proeven uit Chili, Cuba en Paraguay.

Deelnemen kost 5 euro, maar die wordt terugbetaald als je uiteindelijk ook een bestelling plaatst. Inschrijven is niet noodzakelijk, iedereen welkom!

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

Gepubliceerd op 17/10/2018