Windhaan en kruis prijken weer op toren Sint-Pieterskerk

Vanochtend, omstreeks 8.30 uur, werden het gerestaureerde kruis en de vergulde windhaan weer naar de top van de Sint-Pieterskerk gehesen. Jaren was die laatste onvindbaar, maar nu is hij terecht en staat weer te blinken op het kruis van de kerktoren.

De Sint-Pieterskerk moest het jarenlang stellen zonder windhaan, die tien jaar geleden al van de kerk werd gehaald. Reden daarvoor was dat de haan niet stabiel op het kruis meer stond, omwille van roest. De haan is toen weggenomen, waarna hij even zoek is geraakt. Gelukkig werd hij recent teruggevonden. Samen met het gerestaureerde kruis werd de windhaan vanochtend, omstreeks 9 uur, weer op het hoogste punt van de Sint-Pieterskerk geplaatst.

Het kruis, dat drie meter hoog is en 500 kilogram weegt, was twee jaar geleden helemaal doorgeroest. Het risico dat er brokstukken naar beneden zouden vallen werd te groot en daarom besliste de gemeente om in te grijpen. Nu de gemeente de kerk aan het renoveren is, leek dit het ideale moment om de kerktop weer te vervolledigen. In een latere fase, wanneer de stellingen weg mogen, zal er tussen de haan en het kruis ook nog een bol komen te staan.

Hiermee worden de eerste resultaten van de renovatie duidelijk zichtbaar. De Sint-Pieterskerk zal vermoedelijk in het voorjaar van 2021 volledig gerenoveerd zijn. Deze renovatie komt tot stand met steun van Onroerend Erfgoed en de kerkfabriek.

 

Gepubliceerd op 11/04/2019