Week van de Bij: bijenhelden roepen op om je tuin te ontharden

Van zondag 30 mei tot en met zondag 6 juni 2021 vindt de achtste editie van de Week van de Bij plaats. De campagne moedigt gemeentebesturen, bedrijven en burgers aan zich in te zetten voor een betere leefomgeving voor zowel honingbijen als wilde bijen. Ook Berlaar doet uiteraard weer mee!

Met de slogan ‘Bijenhelden breken uit’ zetten Dominique Persoone en Britt van Marsenille, peter en meter van de Week van de Bij, het thema ontharding in de kijker. Want als er minder beton is en meer bloemen, planten en bomen, hebben bijen meer voedsel. 80 procent van de bijen leeft immers onder de grond. Hoe meer verharde oppervlakten, hoe meer dakloze bijen. De ambassadeurs van de Week van de Bij ruilen daarom op de affiche beton in voor bijenbloemen.

Liever 50 tinten groen dan grijs

Na enkele droge zomers is de vraag naar verharding en kunstgras gestegen. Hagen worden vervangen door steenkorven en opritten geplaveid met stenen voor meerdere wagens. Daardoor kan het water moeilijker in de bodem sijpelen en warmt de directe omgeving bij hitte nog meer op. Niet enkel onaangenaam voor jou, ook voor bijen wordt zo het menu van hun restaurant beperkter. Voor zandbijen is er minder plaats vrij voor hun verblijfplaats in de bodem.

Bijenvriendelijke gemeente 2021

Berlaar dingt mee naar de titel ‘Bijenvriendelijke gemeente 2021’. Door onder andere de aanplant van bijenvriendelijke bloembollen in zowel Berlaar-Centrum, Gestel als Heikant, de aanleg van een bijenvriendelijke bloemenweide op het kruispunt van de Markt met de Legrellestraat en het lanceren van de campagne ‘Bloeiend Berlaar’, waarbij inwoners gratis een boompje kunnen bestellen, heten we de bij graag welkom in onze gemeente. Vorig jaar leverde dit ons een tweede bijtje op, een teken dat Berlaar goed op weg is om de met uitsterven bedreigde bijensoorten, vlinders en insecten aan een betere leefomgeving te helpen.

 

De bijenstal op de begraafplaats in Berlaar-Centrum dient de bijenkast van een lokale imker te herbergen en te beschutten tegen de weerselementen. De bijtjes zullen ons in ruil voorzien van gezonde honing, geproduceerd uit de op het kerkhof rijkelijk aanwezige bloemen.

 

De hoek van de Legrellestraat - Markt werd ingezaaid als bloemenweide.                           Bloembollen zorgen voor kleurrijke krokussen op het marktplein in Berlaar-Centrum.


Ruil beton voor bijenbloemen

Wie geïnspireerd is geraakt en een deel van zijn of haar oprit of terras wil ontharden, levert uitstekend werk voor de bij. Maar ook eenvoudigere acties, zoals bomen en struiken planten, bloemen zaaien en graslanden inrichten maken een verschil. Alle beetjes helpen! Heb je bijvoorbeeld een verloren hoekje in je tuin, of een onverhard stukje naast je oprit? Zaai er bijenvriendelijke bloemen in! Een erg eenvoudige en goedkope maatregel, die je makkelijk zelf kan uitvoeren.

Meer weten over wat je voor de bij kan betekenen? Neem van 30 mei tot 6 juni een kijkje naar het infobord op het marktplein in Berlaar-Centrum, blader door de bijenkrant of surf naar www.weekvandebij.be.

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

Zie ook

Gepubliceerd op 27/05/2021