Warme dagen: draag zorg voor jezelf en elkaar

Warme dagen, we verlangen er met zijn allen elk jaar opnieuw naar. Nu de zomervakantie voor de deur staat, is het eindelijk zover. Maar dat lekkere weer heeft soms minder prettige gevolgen. Want elk jaar sterven nog honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Bereid je daarom goed voor en breng tijdens deze periode een extra bezoekje aan alleenwonende ouderen of chronisch zieken. 

De meeste mensen lopen geen risico met extreme warmte als ze verstandig omgaan met de zon, maar alert blijven is de boodschap. Jaarlijks sterven nog steeds honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Vaak gaat het om alleenstaande ouderen of chronisch zieken.

Zorg voor anderen

Geef deze kwetsbare groep daarom extra aandacht. Ken je alleenstaande senioren of zieken, of vermoed je dat er zo iemand in je straat woont? Ga op warme dagen eens kijken of ze zich goed voelen en voldoende vocht binnenkrijgen. Eventueel kan je je hulp aanbieden en wat boodschappen doen. Baby of jonge kinderen in de buurt? Help ze om voldoende te drinken. Laat kinderen NOOIT achter in een geparkeerde auto, ook niet als je twee minuutjes naar de winkel moet.

Wees voorbereid

Dat warme weer? Dat pakken we wel aan als het zover is. Het ziet er bewolkt uit, geen vuiltje aan de lucht. Toch ben je tijdens de ‘warme maanden’ best altijd voorbereid. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd water bij hebt, zeker onderweg. En hou de weersvoorspellingen in de gaten, zo kom je minder snel voor verrassingen te staan.

Wanneer hulp zoeken?

Heeft de zon of warmte je toch te pakken? Dan neem je best op tijd maatregelen. Symptomen die op het eerste zicht onschuldig lijken, zoals hoofdpijn of duizeligheid, kunnen de eerste symptomen zijn van ernstige problemen. Voel je je niet lekker op een heel warme dag? Drink dan zeker meteen meer water, zoek een koele plek en rust. Als je toch twijfelt is het goed om je huisdokter te bellen, wiens nummer je best steeds op zak hebt. Reageer jij of iemand anders abnormaal op warmte door te braken, overvloedig te zweten, last te hebben van kortademigheid of hoge lichaamstemperatuur, enzovoort? Dan is het goed om meteen de spoeddiensten te bellen. Probeer de persoon in moeilijkheden zo snel mogelijk af te koelen en pas eerste hulp toe indien nodig.

Website met advies en praktische tips

Zover hoeft het hopelijk niet te komen. Wie tijdens de warme dagen zijn gezond verstand gebruikt, komt al een heel eind. Houd in ieder geval rekening met de belangrijkste tips: drink voldoende en hou jezelf en je huis koel.

Meer weten?

www.warmedagen.be

OPGELET: Het nemen van maatregelen tegen warmte tijdens de corona-epidemie is niet altijd eenvoudig. Een aantal maatregelen zijn mogelijk in strijd met de actuele coronamaatregelen of moeten met enige voorzichtigheid worden toegepast!

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

 

Gepubliceerd op 19/06/2020