Nieuws - meest recent

Vanaf maandag 27 mei vinden er werken plaats op een deel van de centrumparking achter het gemeentehuis. Het gaat om bodemsaneringswerken op de plek waar vroeger de oude brandweerkazerne stond en het gebouw ter hoogte van Schoolstraat 28.De werken nemen een zestal weken in beslag.

RTV bestaat dit jaar 30 jaar en dat willen ze vieren! Daarom hebben ze, samen met de Provincie Antwerpen, 8 fietsroutes uitgestippeld (langs bestaande fietsknooppunten) in de Kempen en Rivierenland, die de deelnemers leiden langs plaatsen die de afgelopen 30 jaar in het RTV-nieuws geweest zijn. Op die manier fiets je langs 30 jaar geschiedenis.

Het buitenschrijnwerk van de pastorij van Gestel – deel van een beschermd dorpsgezicht – krijgt een nieuw likje verf. Het agentschap Onroerend Erfgoed kent een erfgoedpremie van 8.070,96 euro toe voor de werken. Het gemeentebestuur van Berlaar doet voor de aanvraag van de premie en de coördinatie van de werken opnieuw een beroep op Stichting Kempens Landschap. Beide partners werkten in het verleden ook al nauw samen aan de heraanleg en opwaardering van de historische dorpskern.

Op 24 mei 2023 keurde het Vlaams Parlement het Instrumentendecreet goed. Het Instrumentendecreet is een nieuw decreet dat omgevingsinstrumenten bundelt met het oog op ruimtelijke realisaties op het terrein.

Volgens het Instrumentendecreet moet de gemeente Berlaar vanaf 1 januari 2024 beschikken over een gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake financiële lasten bij omgevingsvergunningen. Die is nodig voor het opleggen van stedenbouwkundige (financiële) lasten bij het afleveren van omgevingsvergunningen.

Openbaar onderzoek

Hoe gezond is het verkeer in jouw straat? Vink op donderdag 16 mei aan hoeveel voetgangers, fietsers en andere voertuigen er door je straat passeren.

Tel één uurtje, van 17 tot 18 uur. De wetenschappers van straatvinken berekenen jaar na jaar of je straat op de goede weg is. 

Schrijf je in    Oefenen met de tel-tool

De vierde editie van de campagne 'Maai Mei Niet' gaat van start en ook Berlaar neemt opnieuw deel. Een maand lang geven we extra aandacht aan ons groenbeheer door het gras op heel wat plaatsen in onze gemeente vrij te laten groeien. Doe jij ook mee? Door de grasmaaier aan de kant te laten, leg je een rijkelijk buffet aan voor bijen, kevers, vlinders en hommels.
 
Ook je tuin is natuur
 

Op zaterdag 22 juni hebben we iets te vieren, want dan organiseren we de 25ste editie van de Roefeldag in Berlaar!

Op zaterdag 22 juni is het opnieuw Roefeltijd! Dan kunnen kinderen tussen 6 en 12 jaar een kijkje nemen in de wereld van volwassenen en proeven van het beroepsleven bij onze handelaars en hulpverleners. Ze mogen zelf mee helpen en spelen zo de rol van politieagent, verkoper of werkman. Voor onze handelaars is dit de ideale gelegenheid om hun activiteiten aan de kinderen te tonen. Ouders ontdekken op hun beurt wat kinderen boeiend vinden.

Spulletjes te veel in huis? Breng ze naar een geefpunt van kringloopwinkel Sjans! Sjans maakt van jouw gift een 'sjanske' voor iemand anders!

'Zjatten en talloren', kledij en textiel, speelgoed, boeken, meubelen, decoratie, elektro, fietsen, multimedia, sport- en babyartikelen, ... Door je spullen binnen te brengen bij Sjans zet je een mooie stap naar hun nieuwe leven.

De gemeentelijke diensten, de bibliotheek en BKO Roefels zijn gesloten op:

  • Woensdag 1 mei (Dag van de Arbeid)
  • Donderdag 9 mei (Onze Lieve Heer Hemelvaart)
  • Vrijdag 10 mei (brugdag)
  • Maandag 20 mei (Pinkstermaandag)

Maak een afspraak!

Op zaterdag 15 juni is het tijd voor een nieuwe editie van Muzikale Tuinen! Dat is een wandeltocht langs vier tuinen, waar de deelnemers telkens getrakteerd worden op een muziekoptreden.