Thermoscanners van Stekr vol energie tegen energieverlies!

In oktober 2020, net voor de verstrenging van de maatregelen rond Covid-19, kregen enkele warme vrijwilligers uit de ruime regio van Stekr een opfrissingscursus thermografie. Mondmaskers en social distancing namen deze gemotiveerde thermoscanners er met plezier bij, om te leren hoe je thermografische foto’s neemt. De missie van de vrijwilligers is dan ook duidelijk: energieverliezen in de buurt zo goed mogelijk in kaart brengen!

Na een stukje theorie gingen de thermoscanners de straat op, om praktijkervaring op te doen. De (eerder zachte) temperaturen waren nog niet ideaal, maar hier en daar stelden ze toch al problemen vast: koudebruggen, slecht sluitende ramen, onvoldoende geïsoleerde muren,… De thermoscanners hadden trouwens veel bekijks. Bewoners vroegen spontaan of ze de resultaten van hun woning konden doorgestuurd krijgen.

De thermoscanners gaan zelf aan de slag!

Na de nodige begeleiding gingen de vrijwilligers vervolgens zelf op pad. Ze krijgen aanvragen van geïnteresseerden door en gaan, op afspraak, een scan maken. Met de nodige kennis en vaardigheden scannen ze de woning eerst op energieverliezen. Daarna worden deze scans naar Stekr doorgestuurd en wordt een rapport opgemaakt. Ondertussen hebben zes vrijwilligers al 50 scans uitgevoerd!

Tenslotte krijgt de bewoner advies van Stekr over hoe hij zijn woning op punt kan stellen voor de toekomst. Tegen 2050 wil de Vlaamse Regering immers dat elk huis en elk appartement een EPC A-label behaalt. Momenteel behalen appartementen gemiddeld een C-label, terwijl eengezinswoningen gemiddeld een E-label behalen. Nochtans is er voldoende reden, om hier iets aan te doen. Een goed geïsoleerde woning zorgt voor een lagere energiefactuur, meer wooncomfort en is beter voor het klimaat. Hoe beter het EPC-label van je woning, hoe makkelijker je het later ook kan verkopen of verhuren.

Zelf vrijwilliger worden?

Ben je student of gepensioneerd? Of zoek je een nieuwe hobby voor in de winter? Wil je in Berlaar een verschil maken? Concreet ga je -na een korte opleiding- als thermoscanner langs bij buren, familie of dorpsgenoten. Dit gebeurt telkens op aanvraag. Je bepaalt zelf hoeveel scans je kan en wilt doen. Uiteraard gebeurt dit alles in veilige omstandigheden! Zowel deze winter als volgende winter zijn we nog  op zoek naar vrijwilligers voor gemeente Berlaar.

Geef je op als vrijwilliger via info@stekr.be of neem telefonisch contact op met Evelien Impens, coördinator renovatiecoaching, via +32 15 79 05 42.

Een project met steun van:

 

 

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

Gepubliceerd op 26/01/2021