Tel op donderdag 16 mei mee het verkeer in jouw straat

De tweede editie van Straatvinken, het grootschalige wetenschapsproject met burgers rond mobiliteit, komt eraan. Het jongere broertje van CurieuzeNeuzen meet niet de luchtkwaliteit, maar het verkeer in de straat. Reeds duizenden burgers vanuit verschillende gemeenten hebben al toegestemd om op donderdag 16 mei één uur lang alle verplaatsingen in hun straat te zullen tellen, en Berlaar doet ook mee! 

 

De burgers brengen op donderdag 16 mei van 17 tot 18 uur het verkeer in hun straat in kaart. Ze tellen het aantal en de soort verplaatsingen: te voet, met de fiets, bus, tram of auto enzovoort. Vervolgens worden die telresultaten door wetenschappers onderworpen aan een analyse. Doordat het evenement een jaarlijks gebeuren is, kunnen zij nauwkeurig nagaan of onze straten op de goede weg zijn om tegen 2030 de verschuiving naar duurzamer en gezonder verkeer te bereiken.

Modal split 50/50

De doelstelling is de realisatie van een modal split 50/50 in de Vervoerregio Antwerpen. Dat betekent dat tegen 2030 de helft van de verplaatsingen op een duurzame manier gebeurt: te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Momenteel is dat nog maar 30 procent. In de Vervoerregio Antwerpen gaan daarom 33 gemeenten, van Beveren tot Malle en van Essen tot Lier, samen de uitdaging aan om jaar na jaar beter te scoren.

Het grootschalige burgerwetenschapsproject Straatvinken biedt daarbij een prima ondersteuning. De initiatiefnemers roepen iedereen die droomt van leefbare straten dan ook op om mee te doen.

Benieuwd naar het verkeer in jouw straat?

Berlaar neemt dit jaar voor de eerste maal deel aan Straatvinken. Meedoen kan op een heel eenvoudige manier: maak op donderdag 16 mei één uur van je tijd vrij en vink van 17 tot 18 uur aan hoeveel voetgangers, fietsers en andere voertuigen er door je straat passeren. Dat doe je met de vernieuwde tel-tool. Om de stabiliteit bij het tellen te verbeteren, maakt de organisatie niet langer gebruik van een app die je moet downloaden, maar kan je meteen beginnen tellen door te surfen naar de tel-tool. Verwijder daarom de tel-app van je smartphone. De app van vorig jaar evenals die waarmee je dit jaar misschien al een test gedaan hebt, is niet langer bruikbaar.

Tel je liever op papier? Dan kun je hier het telformulier downloaden.

Straatvinken is een initiatief van de Ringland Academie en krijgt wetenschappelijke ondersteuning van de Universiteit Antwerpen en HIVA - KU Leuven. Ondersteunende partners zijn Argenta, Datylon, Spaced en Gazet van Antwerpen. Ook de Vervoerregio Antwerpen en het departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid zetten deze keer hun schouders onder het initiatief.

Meer info?

www.straatvinken.be

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

 

Gepubliceerd op 23/04/2019