Technopolis On Tour blies de Berlaarse lagereschoolkinderen van hun sokken

Vlak voor de paasvakantie kregen de kinderen van de Berlaarse basisscholen de nieuwste shows van Technopolis on Tour voorgeschoteld. Op donderdag 4 en vrijdag 5 april konden de kinderen zo de wonderen van de wetenschap ontdekken. 

 

Vliegende frietjes

Aan de hand van een reeks verbluffende experimenten leerden de kinderen bij over de thema’s lucht, gas en druk. De kleuters kregen de show rond het thema lucht te zien. Spelenderwijs ontdekten de kleuters dat lucht niet ‘niks’ is. Frietjes laten vliegen en over ballonnen lopen zonder dat deze stuk springen? Vanaf nu lijkt niets meer onmogelijk. Zelfs een diertje in nood helpen kan aan de hand van ‘lucht’! Het hoeft niet gezegd dat de kindjes verbaasd naar het podium zaten te kijken.

De leerlingen van het eerste, tweede en derde leerjaar leerden het verschil tussen vast, vloeibaar en gasvormig en ook dat gassen overal zijn. Wat niet zichtbaar is voor het blote oog, werd door de wetenschappers tevoorschijn getoverd! Vuur doven zonder water en de hand van de juf laten branden zonder dat het pijn doet? Het kon allemaal. 

In het vierde, vijfde en zesde leerjaar leerden ze dan weer alles over druk. Tijdens deze show werden de grove middelen ingezet om aan te tonen dat lucht drukt. Want wat gebeurt er als we druk verhogen en dan weer verlagen? Zoals bijvoorbeeld… de juf vacuüm verpakken zoals een pakje vlees? De leerlingen weten nu allemaal hoe het kan! Als dat maar goed komt…

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

 

Gepubliceerd op 12/04/2019