Samen veerkrachtig tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

Tussen 1 en 10 oktober zetten we samen het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker. Dit jaar staan (online) ontmoeting en verbinding centraal. Steun van anderen is immers één van de belangrijkste hulpbronnen voor mensen wanneer de veerkracht in het gedrang komt. En laat het nu net veerkracht zijn dat we dit jaar door het coronavirus meer dan ooit overal nodig hebben.

Het leven zoals we dat kennen, wordt dit jaar serieus op zijn kop gezet door het coronavirus. Voor veel mensen gaat dit gepaard met onzekerheid, angst of stress. En dat kan ons psychisch welzijn ernstig schaden. De beste remedie tegen al die onzekerheid? Een flinke portie veerkracht!

Of het nu gaat over een tijdje niet goed in je vel zitten of over psychische stoornissen, mensen durven het moeilijk ter sprake brengen. Dit heeft zeker te maken met het taboe om te praten over onze geestelijke gezondheid in het algemeen en psychische problemen in het bijzonder.

Raamspreuken

Daar willen we in Berlaar verandering in brengen. Samen met LOGO Mechelen slaan we de handen in elkaar voor de actie ‘Spreuken in het straatbeeld’. Met fijne woordspelingen, deugddoende boodschappen en quotes van bekende of lokale helden op ramen of etalages toveren we een glimlach of ontroering op het gezicht van voorbijgangers en doen we hen nadenken over hun mentale gezondheid. Tegelijkertijd werkt de actie op een ludieke manier mee tegen het taboe dat nog altijd rust op (problemen met) geestelijke gezondheid.

Meer dan 450 acties

Van dinsdag 1 tot donderdag 10 oktober vinden er in Vlaanderen meer dan 450 acties plaats tijdens Samen Veerkrachtig: 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. De acties hebben een dubbel doel: onze mentale weerbaarheid versterken én geestelijke gezondheid bespreekbaar maken.

Meer weten?

www.samenveerkrachtig.be/

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

Gepubliceerd op 30/09/2020