Paddenoverzetactie: help padden veilig oversteken

Van half februari tot eind maart trekken padden, kikkers en salamanders massaal naar hun voortplantingsplaats. De meeste amfibieën moeten hiervoor drukke straten oversteken, wat vaak de dood tot gevolg heeft.

Padden op (de) weg

Om te voorkomen dat ze tijdens hun tocht sneuvelen door voorbijrijdende auto’s, helpen we de diertjes veilig oversteken met een paddenoverzetactie.

Langs diverse wegen worden lage afsluitingen geplaatst waardoor amfibieën de weg niet kunnen oversteken. In plaats daarvan worden ze opgevangen in ingegraven emmers, die zich langs weerszijden van de afsluiting bevinden. Vrijwilligers maken die emmers vervolgens tweemaal per dag leeg door de inhoud over de weg te brengen en de opgevangen amfibieën vrij te laten in de natuur. Daar kunnen ze hun tocht weer verder zetten en hun geboortepoel veilig bereiken.

In de zomermaanden merken we het resultaat van onze inspanningen: honderden padjes, kleine kruipertjes van amper één centimeter groot, komen uit het water. Het fenomeen is zo opvallend dat er een woord voor werd uitgevonden: de paddenregen.

Hoe kan je zelf bijdragen tot hun veiligheid?
 
Om de diertjes maximaal te kunnen sparen, hebben we ook jou hulp nodig. Die kan je bieden door tijdens deze korte periode de gewijzigde verkeerssituatie te respecteren en vaart te minderen in de buurten waar de paddentrek het meest actief is (Alflaar, De Beerlsaan, Ebroek en Venushoek).
 
Je kan de buurten van de paddenoverzetactie herkennen aan de waarschuwingsborden (paddenpictogram) met onderbord (matig snelheid). Wanneer je deze ziet pas je dus best je snelheid aan, voor de veiligheid van zowel de amfibieën als de vrijwilligers die er op dat moment aanwezig zijn.
 
 
Wil jij dat de padden veilig op hun bestemming geraken?
 
Laat het weten via milieu@berlaar.be, zij nemen contact met je op voor bijkomende informatie.
Meer info over de pad en wat je moet doen indien je er één tegenkomt, lees je op de website van Natuurpunt.
 
Updates aantal geredde diertjes
 
25 februari 2021 342
3 maart 2021 606
 

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

 

Zie ook

Gepubliceerd op 15/02/2021