Oud-burgemeester Jos Houben overleden

Ereburgemeester Jos Houben is op zondag 7 januari op 98-jarige leeftijd overleden. Hij was tussen 1947 en 1994 liefst 47 jaar lang actief in de Berlaarse politiek. Eerst als gemeenteraadslid, daarna als schepen van Openbare Werken en 24 jaar als burgemeester.

Jozef Frans ‘Jos’ Houben werd geboren in februari 1919. Na zijn studies aan de arbeidershogeschool in Brussel werd de zoon van een kruidenierster maatschappelijk assistent. De oorlogsjaren bracht hij gedeeltelijk door in Stalag4a in Duitsland, daarna werd hij gewestelijk secretaris van het socialistische ziekenfonds. In 1973 schopte hij het tot secretaris-generaal van de federatie Mechelen-Turnhout.

In 1938 werd Houben voorzitter van de toenmalige BWP in Berlaar. In 1947 werd hij gemeenteraadslid. Van 1965 tot 1970 zetelde hij in het gemeentebestuur als schepen van Openbare Werken, in 1971 werd hij burgemeester. Die laatste functie vervulde hij 24 jaar lang tot hij in 1994 de politiek verliet.

Ook buiten de gemeentegrenzen was het politiek engagement van de Berlaarse oud-burgemeester merkbaar. Van 1954 tot 1977 was hij provincieraadslid en van 1977 tot 1984 zetelde hij als rechtstreeks verkozen senator in de Belgische Senaat. In 2014 toonde het Berlaarse gemeentebestuur zijn erkenning voor al deze verdiensten door een nieuwe straat in de verkaveling Balderdorp naar hem te vernoemen.

Jos was burgemeester voor iedereen. Gedurende 47 jaar stippelde hij mee het beleid van de gemeente uit. Hij legde daarmee stabiele fundamenten waar Berlaar tot vandaag de vruchten kan van plukken. Burgemeester Houben genoot vertrouwen van alle Berlaarnaren, en over alle partijgrenzen heen. Wie met hem mocht samenwerken, nam nadien steevast de woorden deskundig, ervaren, bevlogen spreker en gewetensvol in de mond. Zijn motto ‘Doe wel en zie niet om’ getuigde steeds van een onstuitbare daadkracht.

Het gemeentebestuur van Berlaar wenst zijn familie en vrienden oprecht veel sterkte bij dit verlies. Zijn hartverwarmende persoonlijkheid zal door velen gemist worden.

Inwoners kunnen vanaf woensdag hun herinneringen aan de oud-burgemeester vermelden in een rouwregister in de hal van het gemeentehuis.

Gepubliceerd op 09/01/2018