Nieuwe blauwe zak vanaf 1 januari: wat met je voorraad roze zakken?

Op 31 december 2020 stopt de inzameling van de roze zak, zowel aan huis als op de recyclageparken. De 'nieuwe blauwe zak' wordt dan ingevoerd. Daarin mogen vanaf dan alle plastic verpakkingen in plaats van enkel plastic flessen en flacons. De prijs van die nieuwe blauwe zak is 0,15 EUR per stuk, dezelfde als voor de oude blauwe zak en de roze zak.

De roze zakken kunnen vanaf 1 januari 2021 niet meer gebruikt worden om gemengde plastics of andere materialen aan te bieden.

  • Beperk aankoop van roze zakken. Koop niet meer roze zakken dan je er dit jaar nog zal nodig hebben.
  • Volle rollen roze zakken kunnen worden geruild. In januari 2021 zullen volle rollen roze zakken kunnen geruild worden voor volle rollen PMD-zakken. Dat kan in het gemeentehuis, op de recyclageparken en bij de winkels die daaraan meewerken. IVAREM maakt nog een lijst van de meewerkende verkooppunten bekend.
  • Losse roze zakken kunnen nog gedurende drie maanden (januari, februari en maart 2021) worden gebruikt als nieuwe blauwe zak op voorwaarde dat de nieuwe sorteerregels worden gehanteerd. Meer informatie hierover vind je op www.denieuweblauwezak.be. Na deze overgangsperiode zullen roze zakken worden geweigerd.
  • Je kan ook ruilen met buren, familie en vrienden. Heb je nog enkele roze zakken tekort of over, dan kan je die natuurlijk ook altijd ruilen, blauwe zak voor roze zak, met buren, familie of vrienden.
  • Waar kan ik terecht met de plastics die geen verpakkingen zijn? Kleine harde plastics zoals plastic speelgoed, plastic gebruiksvoorwerpen, plastic huisraad,… mag je vanaf 1 januari 2021 aanbieden bij de grote harde plastics op het recyclagepark. De zachte plastics die geen verpakkingen zijn moeten bij het restafval.
  • En wat met de oude blauwe zakken? Je oude blauwe zakken mag je opgebruiken om de uitgebreide PMD aan te bieden. De nieuwe blauwe zak ziet er trouwens hetzelfde uit als de oude. Enkel de sorteerboodschap die erop vermeld staat, verschilt.

Gepubliceerd op 02/09/2020