Nieuws - meest bekeken

Gemeente & OCMW Berlaar namen, in samenwerking met verschillende partners, recent een aantal stappen om een Huis van het Kind in Berlaar op te richten. Dat is een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties dat dienstverlening voor kinderen en jonge gezinnen aanbiedt.

Momenteel heeft het Huis van het Kind nog geen fysiek loket, maar ze zijn wel van start gegaan met een eerste activiteit: de pamperbox.

In een landelijke en groene gemeente als Berlaar moeten kinderen zich kunnen uitleven in de buitenlucht. Het gemeentebestuur investeert daarom in een aantal nieuwe speelruimtes.

Speelplein Kriebels

Tijdens de zomermaanden kunnen jonge kinderen terecht bij Speelplein Kriebels. Op hun terrein in de Ballaarweg organiseren ze dan elke werkdag een breed aanbod aan activiteiten.

Net als lezen is spelen belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Goed speelgoed, zoals gezelschapsspellen en puzzels, geeft het kind volop mogelijkheden tot oefenen, ontdekken en fantaseren. Vermijd foute aankopen en kom eerst in de spelotheek ontdekken wat je kind leuk vindt. Zo heb je elke keer weer wat nieuws in huis.

Wat is een spelotheek?

Een spelotheek is net als een bibliotheek. In een bibliotheek leen je boeken en in een spelotheek leen je speelgoed. Er is een grote en gevarieerde collectie gezelschapsspellen en puzzels beschikbaar.

In het kader van het Octopusplan werd voor elke Berlaarse basisschool een schoolroutekaart opgemaakt. Deze toont de veiligste routes naar school (te voet of met de fiets) samen met een aantal aandachtspunten. 

Ook in 2023 kan je elke maand in de bib komen luisteren naar een leuk, spannend, grappig, gek... verhaaltje!

Voorleestijd is er iedere derde zaterdag van de maand voor kinderen tussen 3 en 7 jaar. Ze kunnen er een halfuurtje komen luisteren, van 11 tot 11.30 uur.

 

In het voorjaar van 2023 kan dat op 

  • 21 januari
  • 18 februari
  • 18 maart
  • 15 april
  • 13 mei
  • 17 juni

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

Op woensdag 17 april neemt Berlaar opnieuw deel aan de Buitenspeeldag, een dag waarop kinderen een vrijstelling van hun huiswerk krijgen en aangespoord worden om in de buitenlucht te gaan spelen.

Op zaterdag 22 juni hebben we iets te vieren, want dan organiseren we de 25ste editie van de Roefeldag in Berlaar!

De Roefeldag is een dag waarop kinderen van 6 tot 12 jaar bij bedrijven, verenigingen, instellingen of winkels een kijkje achter de schermen gaan nemen. De kinderen mogen die dag zelf mee helpen en spelen zo de rol van brandweerman, verkoper, metaalbewerker, apotheker …. Voor bedrijven, verenigingen of instellingen is het de ideale gelegenheid om hun activiteiten aan de kinderen te tonen.

Tijdens de tweede week van de paasvakantie organiseert de dienst Vrije Tijd opnieuw de ‘Week van de Jeugd’! Van zondag 7 tot en met vrijdag 12 april 2024 staan er alweer een heleboel leuke, creatieve en sportieve activiteiten op het programma.

Van maandag 8 juli tot vrijdag 30 augustus staat er weer een enthousiaste bende monitoren klaar om kinderen tussen 5 en 15 jaar een onvergetelijke vakantie te bezorgen op speelterrein Kriebels.

In de zomermaanden juli en augustus opent Speelplein Kriebels opnieuw de deuren. Kinderen kunnen dan iedere weekdag komen spelen, behalve op dinsdag 11 juli (Vlaamse feestdag) en dinsdag 15 augustus (O.L.V. Hemelvaart). Alle kinderen van 5 tot 15 jaar zijn welkom.