Nieuws - meest bediscussieerd

Net als in elke gemeente leven er ook in Berlaar zwerfkatten. Dat zijn katten zonder baasje die zich vrij verplaatsen en voortplanten op voornamelijk openbare plaatsen. Ze leiden een leven vol gevaar, honger en dorst en kampen met allerlei ziekten. Om al dat dierenleed en overlast voor de bevolking te vermijden, werkte het lokaal bestuur in samenwerking met enkele vrijwilligers en dierenartsen een zwerfkattenproject uit.

Door de klimaatverandering worden we geconfronteerd met een gewijzigd neerslagpatroon, met meer regen in de winter en minder neerslag in de zomer. Buien met korte en intense neerslag worden afgewisseld door langere en drogere periodes. Om de situatie in kaart te brengen en een visie uit te werken, maakt de gemeente werk van een hemelwaterplan.

Wil je graag je steentje bijdragen en een stukje Berlaar proper houden? Meld je dan (tijdelijk) aan als zwerfvuilmeter of –peter en test of dit iets voor jou is!

In 2004 is er via een scheepslading uit China een bevruchte koningin van de Aziatische hoornaar in de omgeving van Bordeaux terecht gekomen. Een incident met zeer grote gevolgen. Deze wespachtige is aan hoog tempo Europa aan het koloniseren, Vlaanderen is helaas ook bereikt. Deze invasieve exoot is zeer schadelijk voor biodiversiteit en landbouw en staat bovenaan de lijst van de te verdelgen insecten in Europa. Vooral voor bijen vormt deze hoornaar een grote bedreiging.

Wil je graag je steentje bijdragen en een stukje Berlaar proper houden? Meld je dan (tijdelijk) aan als zwerfvuilmeter of –peter en test of dit iets voor jou is!

De Vlaamse regering heeft besloten dat particulieren vanaf 19 juli 2017 niet langer de onkruidverdelger glyfosaat mogen gebruiken.

Amateurgebruikers houden zich niet altijd aan de gebruiks- en veiligheidsvoorschriften wanneer ze glyfosaat gebruiken. Dat zorgt voor een groter risico voor milieu en gezondheid. De Vlaamse overheid besloot daarom het gebruik van glyfosaathoudende pesticiden door particulieren te verbieden. Sinds 1 januari 2015 mochten er ook al geen pesticiden (alle soorten) meer gebruikt worden op het trottoir en de bermen.

Stekr zoekt voor de komende winterperiode (2021-2022) vrijwilligers, die energieverliezen in kaart willen brengen a.d.h.v. thermografie. Tijdens de wintermaanden zie je via een (infrarode) thermoscan in één oogopslag waar een woning (veel) warmte verliest. De resultaten van deze thermoscans worden vervolgens aangegrepen om energetische renovaties en ingrepen uit te voeren. Het resultaat? Iedereen wint, zowel mens als milieu!

Wat doet een vrijwilliger thermografie precies?

Met de campagne ‘Bloeiend Berlaar’ willen we onze gemeente groen en landelijk houden. In 2019 engageerden we ons daarom om tegen het einde van 2024 11 500 nieuwe bomen in onze gemeente aan te planten. Dat aantal is intussen bijna in zicht, maar omdat ook het inwonersaantal gestegen is, proberen we ook het aantal bomen nog te verhogen.

Honden bieden hun baasjes veel plezier, vriendschap, bescherming en gezelligheid. Bovendien zijn het vaak ook goede wandelkameraden. Maar voor wat hoort wat. Je trouwe viervoeter vraagt namelijk wel aandacht, gepaste voeding, zorg, beweging én een leiband. Want hoewel het verleidelijk lijkt om je hond vrij te laten loslopen in bossen en natuurgebieden, kunnen honden op die manier, zeker tijdens het broedseizoen, het leven in die gebieden fel verstoren.

ACTIE VAN 2023 IS AFGELOPEN

Ieder jaar organiseert het lokaal bestuur samen met de milieuraad de actie Behaag het Landschap, een campagne om inheemse hagen en heggen te promoten. 

Jouw tuin, groot of klein, kan een verschil maken voor natuur en klimaat door een boom, haag of klimplant te planten. Samen zorgen we zo voor meer groen en dat is goed voor mens en dier. Maak van je tuin een fijne plek voor vogels, bijen en vlinders. En geniet zelf ook van de bloesems, het fruit en de schaduw.