Maak Berlaar mee hartveilig

Elke dag krijgen bijna 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis, waarvan slechts 7 procent dit overleeft. Nochtans is de kans op overleving 70 procent als het slachtoffer binnen de eerste drie à vier minuten wordt gereanimeerd. Om de overlevingskans van een slachtoffer bij een hartstilstand én de eerstehulp-capaciteiten van de bevolking te vergroten, organiseert Rode Kruis Berlaar in maart en april vijf gratis themalessen over reanimeren en defibrilleren.

In één les van drie uur krijg je de nodige beginselen van reanimeren en werken met een AED (automatische externe defibrillator) mee. Zo'n AED-toestel kan je op negen verschillende plaatsen in onze gemeente vinden (SK Rita Berlaar, politiekantoor Berlaar, F.C. Berlaar-Heikant, Rode Kruis Berlaar, tandartspraktijk Benedenti, Station Balder, groepspraktijk Atlas, sporthal 't Stapveld en Heilig Hart van Maria ter hoogte van Sint-Pieterskerk) en kan in geval van nood door iedereen gebruikt worden. Een AED analyseert namelijk zelf het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot kan helpen. Het toestel geeft gesproken instructies en helpt je door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van je overnemen. 

Inschrijven

De defibrillator legt stap voor stap uit welke handelingen je moet volgen, maar het helpt zeker als je er al even in een cursus vertrouwd mee geraakt. Jezelf aanmelden voor één van de cursussen doe je online, via info@rodekruisberlaar.be of op 03 482 34 35. De lessen duren telkens drie uur, van 19 tot 22 uur, en vinden plaats in het leslokaal van Rode Kruis Berlaar (Zomerstraat 26) op donderdag 23 mei 2024 en maandag 3 juni 2024.

Meer weten?
www.rodekruisberlaar.be

Zie ook

Gepubliceerd op 16/04/2024