Kies voor orgaandonatie op verkiezingsdag

Op zondag 26 mei trekt het volledige land opnieuw naar de stembus. Net als bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar kunnen inwoners zich in Berlaar die dag ook laten registreren als orgaandonor. Je kan daarvoor in het gemeentehuis terecht van 9 tot 12 uur.

Op zondag 26 mei staan de verkiezingen van het Europees, Federaal en Vlaams Parlement op het programma. In Berlaar kunnen kiezers tussen 8 en 14 uur hun stem uitbrengen in vier stembureaus: sporthal ’t Stapveld (Pastorijstraat 62), Sportschuur (Heistsebaan 83), WZC Sint-Augustinus (Legrellestraat 39) en WZC Kloosterhof (Sollevelden 5a).

Kijk aandachtig de locatie op je kiesbrief na voor je naar het stembureau vertrekt. Het lokaal bestuur roept bovendien op om die dag ook te kiezen voor orgaandonatie. Stop voor of na je bezoek aan het stemhokje in het gemeentehuis en informeer je over orgaandonatie. Je kan er meteen een, letterlijk, levensbelangrijke beslissing nemen. Zo vermijd je dat je nabestaanden na jouw overlijden in jouw plaats de beslissing moeten nemen.

In België wachten meer dan duizend burgers op een orgaan om verder te kunnen leven. De wachttijden zijn soms lang en dat kan fatale gevolgen hebben. Ook al wordt iedereen verondersteld donor te zijn, na je overlijden krijgen de naaste familieleden toch nog de keuze om zich daar al dan niet tegen te verzetten. Alleen als je keuze officieel geregistreerd werd, is daar voldoende duidelijkheid over.

Het Berlaarse gemeentehuis is  op zondag 26 mei open van 9 tot 14 uur voor vragen over de verkiezingen. Van 9 tot 12 uur kan je er terecht om je te laten registreren als orgaandonor. Je moet alleen je identiteitskaart bij je hebben, maar dat is sowieso het geval als je bent gaan stemmen of nog gaat stemmen. Voor alle andere zaken kan je zondag niet terecht in het gemeentehuis.

Gepubliceerd op 06/05/2019