Kermiskramen en horecaterrassen, maar geen mosseltenten op Heikermis 2021

Vanaf de tweede zondag van juli nemen de kermiskramen in Berlaar-Heikant voor het eerst plaats op het vernieuwde Kardinaal Cardijnplein. Heikermis, één van de bekendste kermissen uit de regio, werd vorig jaar nog geannuleerd, maar kan volgens het Zomerplan van de federale regering deze zomer in aangepaste vorm plaatsvinden. Het lokaal bestuur voorziet daarbij ruimte voor de kermiskramen en terrassen van de horecazaken, maar niet voor de bekende mosseltenten.

De vaccinatiecampagne loopt momenteel op volle snelheid. Dat zorgt ervoor dat er stilaan weer wat meer mogelijk is. Het Overlegcomité kondigde daarom onlangs het Zomerplan aan. Daarin zijn een aantal versoepelingen mogelijk, op voorwaarde dat bepaalde drempels gehaald worden. We vinden het allereerst belangrijk om te benadrukken dat we allemaal een grote verantwoordelijkheid dragen. Alleen samen kunnen we het coronavirus verslaan. We mogen onze aandacht niet laten verzwakken en moeten tonen dat we ook nu voor elkaar kunnen zorgen door de maatregelen te blijven volgen.

Wat betekent dit Zomerplan voor Heikermis 2021?

Voor een volwaardige, normale Heikermis is het ook in 2021 nog te vroeg. Mosseltenten en andere randactiviteiten zijn daardoor nog niet toegelaten. Maar van 10 tot met 13 juli willen we wel de kermiskramen in Heikant plaatsen en kunnen de horecazaken, volgens de horecarichtlijnen, hun terrassen plaatsen. Dat betekent onder meer het volgende:

-        Op zaterdag 10, zondag 11, maandag 12 en dinsdag 13 juli wordt de rijbaan (N10/Aarschotsebaan) afgesloten van café Den Hoek tot aan GBS Heikant. Op zaterdag en zondag is dat gedeelte van de baan dan verkeersvrij van 14 tot 24 uur, op maandag en dinsdag is dat van 18 tot 24 uur.

-        De kermiskramen nemen hun plaats in op en rond het nieuwe Kardinaal Cardijnplein en openen hun kramen volgens het dan geldende protocol. Voor hen geldt hetzelfde sluitingsuur als voor de horecazaken, nl. 23 uur.

-        Horecazaken die binnen de zone van Heikermis vallen (van café Den Hoek tot aan GBS Heikant) mogen hun terras plaatsen en kunnen vragen om dit terras uit te breiden. De uitbating gebeurt volgens de dan geldende horecarichtlijnen. Er zijn geen bijkomende mosseltenten of randactiviteiten mogelijk. Er wordt wel een sluitingsuur opgelegd: om 23 uur moeten de terrassen sluiten. Daarna kan alles nog opgeruimd worden en kunnen we de rijbaan tegen middernacht weer vrij geven.

-        Pop-upterrassen of foodtrucks van andere handelaars of verenigingen zijn niet mogelijk. In de zone van Heikermis kunnen alleen de vaste horecazaken een terras plaatsen. 

Concreet wil dit dus zeggen dat alleen de kermiskramen er zullen staan en dat de horecazaken een terras mogen uitbaten. De organisatie van andere randactiviteiten zou van Heikermis 2021 een massa-evenement maken en daarvoor is het nog te vroeg.

Een volwaardige Heikermis is dan wel niet mogelijk, maar op deze manier kunnen we tenminste het sociale aspect van de kermis nog behouden. We hopen dat de coronasituatie in ons land verder gunstig blijft evolueren en kijken in dat opzicht reikhalzend uit naar weer een normale Heikermis in 2022!

Gepubliceerd op 03/06/2021