Jaarwisseling zonder knallen: Berlaar voert vuurwerkverbod in

Het lokaal bestuur van Berlaar zal het afsteken van eindejaarsvuurwerk niet langer toestaan. Vuurwerk was in de gemeente al langer verboden, maar er golden op dat verbod nog een aantal uitzonderingen zoals op 1 januari tussen middernacht en 1 uur. Vanaf komende jaarwisseling wordt er echter een algemeen verbod ingevoerd waardoor die uitzondering vervalt.

Vuurwerk afschieten houdt steeds de nodige risico’s in, zeker wanneer het niet door professionelen wordt uitgevoerd. Elk jaar vernemen we tijdens de jaarwisseling verhalen van schade aan eigendom of ongelukken. Bovendien is Berlaar een landelijke gemeente, waar heel wat inwoners huisdieren of andere dieren hebben. Felle lichtflitsen en knallen kunnen hen behoorlijk doen schrikken. Ze geraken daardoor het noorden en hun baasjes kwijt, waardoor er jaarlijks heel wat dieren sterven aan de gevolgen van het vuurwerk.

Om die zaken voortaan te vermijden, besloot het lokaal bestuur van Berlaar een algemeen vuurwerkverbod in te voeren. In het verleden waren er nog uitzonderingen mogelijk wanneer er expliciet toelating voor gegeven werd of op 1 januari tussen middernacht en 1 uur. Maar die laatste uitzondering vervalt nu, waardoor het voor inwoners niet langer toegestaan is om in Berlaar vuurwerk af te steken.

We hopen deze jaarwisseling in Berlaar alleen champagnekurken te horen knallen. Door geen vuurwerk af te steken, voorkomen we heel wat mensen- en dierenleed. De vrijgekomen tijd kunnen we besteden aan onze familie en vrienden.

Gepubliceerd op 22/11/2022