
Volgens onderzoek is 46% van de Belgen op een of andere manier digitaal kwetsbaar. Bij ouderen stijgt dit cijfer zelfs tot 66%. Tegelijk nemen computers en smartphones wel een steeds groter deel van ons leven in. Zowel essentiële bedrijven als overheidsdiensten vinden het ondertussen vanzelfsprekend dat iedereen kan inloggen op hun website of een probleem kan afhandelen via e-mail. Maar in realiteit is dat niet altijd het geval.
Om onze digitaal kwetsbare inwoners alvast niet aan de kant te laten staan, organiseren de bib, LDC Balderhuys en Buurthuis Gust en Tina in samenwerking met Avansa deze lente een aantal laagdrempelige basiscursussen zodat ze op hun eigen tempo kunnen kennismaken met de laptop, smartphone of heel concrete toepassingen zoals Itsme en Doccle.
Deze cursussen zullen plaatsvinden in de bibliotheek, maar ook in de beide woonzorgcentra van Berlaar. Dit digitale project is namelijk de uitgelezen kans om na de coronacrisis opnieuw verbinding te creëren tussen de bewoners van de woonzorgcentra en de rest van de gemeente. Door samen les te volgen is er ruimte voor ontmoeting en om ook te leren van elkaar.
Kennismaking met je Android smartphone of tablet Heb je een Android tablet of smartphone, maar kan je er niet mee aan de slag? Samen overlopen we de basistoepassingen van je toestel. We oefenen met apps zoals e-mail, internet, agenda en contacten. Daarnaast verkennen we ook het toetsenbord, het (start)scherm en geluid. Je ontdekt ook hoe je zelf apps kan zoeken en installeren.
Breng voor deze cursus je eigen smartphone/tablet mee en zorg ervoor dat de batterij van je toestel voldoende opgeladen is. |
De computer bijt niet Heb je een idee van wat je zoal met een computer kan doen, maar weet je niet waar te beginnen? Deze cursusreeks voor beginners laat je uitgebreid kennis maken met de computer via praktische handelingen en oefeningen: werken met de muis en het toetsenbord, documenten openen en opslaan, gebruik maken van cd, dvd en usb-stick. Daarnaast leer je enkele computerprogramma’s van dichterbij kennen en krijg je een korte inleiding over surfen op het web en e-mail. Je hebt geen voorkennis nodig en leert op je eigen tempo.
Voor deze cursus kan je gebruik maken van een laptop van Avansa. Je hoeft dus zelf geen toestel mee te nemen. |
Communiceren via Whatsapp Whatsapp is erg populair als gratis berichtendienst. Ken jij al de mogelijkheden van deze communicatie-app? Samen ontdekken we hoe je gratis kan chatten, bellen en videobellen. Daarnaast experimenteren we met het delen van foto’s en documenten via Whatsapp. We bekijken hoe je groepen aanmaakt in Whatsapp zodat je berichten bij de juiste mensen terecht komen.
Breng voor deze cursus je eigen smartphone mee en zorg ervoor dat de batterij van je toestel voldoende opgeladen is. |
Aan de slag met Itsme en Doccle Met de Itsme-app kan je eenvoudig aanmelden op allerlei beveiligde platformen, bijvoorbeeld van overheidsdiensten. Het onthouden of instellen van verschillende wachtwoorden is daarbij overbodig. Tijdens deze workshop leer je hoe je bij verschillende diensten kan aanmelden via de app, zowel via je smartphone, tablet als computer. Daarnaast ontdek je ook het gebruik van Doccle, de app die je toelaat om administratieve documenten digitaal te beheren.
Breng voor deze cursus je eigen smartphone mee en zorg ervoor dat de batterij van je toestel voldoende opgeladen is. Opgelet: om privacyredenen kunnen we tijdens de cursus niet Itsme of Doccle op jouw toestel installeren. We leggen uit hoe je dit zelf thuis kan doen en waarvoor je Itsme en Doccle kan gebruiken. |
Foto’s nemen en bewerken met je smartphone Je hebt ongetwijfeld al wel eens een snelle foto genomen met je smartphone. Maar wat zijn nu precies alle mogelijkheden die jouw toestel heeft om je herinneringen optimaal in beeld te brengen? In deze cursus leer je hoe je mooie foto’s neemt, hoe je deze opslaat en gemakkelijk terugvindt en hoe je achteraf je foto’s kan bewerken.
Breng voor deze cursus je eigen smartphone mee en zorg ervoor dat de batterij van je toestel voldoende opgeladen is. |
Wil je aan één of meerdere cursus(sen) deelnemen?
Dan kan je je hiervoor inschrijven via info@avansa-regiomechelen.be of 015 444 100. Wie al wat meer vertrouwd is met de computer kan zich ook inschrijven via de website www.avansa-regiomechelen.be.