Gezocht: Wandelaars voor inventarisatie trage wegen in Berlaar

Ben jij een streekkenner, een lokale ontdekkingsreiziger of een enthousiaste fietser of wandelaar die de trage wegen van Berlaar mee in kaart wil brengen? Meld je dan aan als vrijwillige ‘padvinder’!

Trage wegen zijn paden die bestemd zijn voor niet-gemotoriseerd verkeer. Denk aan veldwegen, kerkwegels, jaagpaden, karrensporen, vroegere treinbeddingen en bospaden die samen een dicht netwerk vormen. Deze alternatieve routes bieden heel wat voordelen. Zo kunnen ze gebruikt worden voor recreatie dicht bij huis. Wandelaars en fietsers omarmen er de rust, terwijl ze genieten van het fluiten van de vogels en ondertussen de wilg van knot tot teen bewonderen.

Als levend erfgoed vertellen trage wegen het verhaal van een dorp of gemeenschap. Denk maar aan de vele smokkel- en molenpaadjes. Verder dienen ze als ecologische verbindingen tussen natuurgebieden, waarover tal van planten en dieren zich makkelijk kunnen verplaatsen.

Tot slot bieden trage wegen, zeker voor korte afstanden, een verkeersveilige route voor zwakke weggebruikers zoals de schoolgaande jeugd. Redenen genoeg dus om werk te maken van de inventarisatie van ons trage wegennet!

Cursus inventarisatietechnieken 

Vooraleer je van start kan gaan, moet je eerst een korte opleiding inventarisatietechnieken volgen. Deze vindt plaats op dinsdag 7 juli om 19.30 uur in de refter van GBS Berlaar-Heikant (Aarschotsebaan 60). Laat ons even weten of je aanwezig zal zijn.

Inschrijvingen en meer info

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

 

Gepubliceerd op 25/06/2020