Eten roert de planeet

Ook in Berlaar zijn er tijdens het weekend van 11, 12 en 13 januari tal van acties voor Rikolto, dat is de nieuwe naam van Vredeseilanden. Met de slogan ‘Eten roert de planeet’ brengen ze de boodschap dat ons eten niet alleen de oorzaak is van heel wat grote problemen in de wereld, maar vooral ook de oplossing.

Naast de welbekende sleutelhangers en balpennen, kan je bij de vrijwilligers van Rikolto voor het eerst een houten lepel kopen. Die komt elke dag van pas in de keuken en herinnert je eraan dat je mee de planeet roert. We zijn allemaal deel van de oplossing, want een betere wereld begint bij ons eten.

Wat en hoe we eten bepaalt echt heel veel. De impact van ons voedselsysteem op onze gezondheid, het klimaat en de economie is gigantisch. Boeren die niet meer van hun stiel kunnen leven, voedselschaarste en prijsschommelingen, ontbossing en waterschaarste … Het heeft allemaal te maken met wat er op ons bord ligt.

Een betere wereld begint bij ons eten

Het kan anders. Als boeren werk maken van duurzame productie, als supermarkten mee zorgen voor eerlijke handel, als consumenten goede intenties ook in de winkel waarmaken, als scholen gezonde en duurzame voeding in de klas en in de refter brengen … Op al die terreinen werkt Rikolto aan concrete oplossingen met boeren, bedrijfsleiders, wetenschappers en politici over de hele wereld, ook in België.

Vredeseilanden is nu Rikolto

Voor veel mensen zal het wellicht nog wennen zijn aan de nieuwe naam van Vredeseilanden: Rikolto. Rikolto betekent ‘oogst’ in het Esperanto. Het zegt beter wat de organisatie doet: boeren ondersteunen om betere oogsten te hebben en nieuwe ideeën oogsten om via ons voedsel de grote uitdagingen van vandaag aan te pakken.

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

Gepubliceerd op 18/12/2018