Erfgoeddag 2018

In de vroege naoorlogse periode werkten veel jonge vrouwen uit Berlaar in de kantindustrie. Ze haalden dan hun materiaal op in één van de vele fabriekjes en maakten er thuis en binnen de vooropgestelde termijn mooie handtasjes of kledingstukken van. Op de Erfgoeddag van 2018 zetten we deze traditie graag in de kijker.

Handwerkstukken gemaakt met parels, Lierse kant en pailletten (waarbij niet geklost wordt maar met een haakpen op tule geborduurd) waren exportproducten die wereldwijd bekend en gegeerd waren. Deze ambacht was dan ook niet alleen een vrijetijdsbesteding (zoals we dat nu kennen) maar in vele gevallen een noodzakelijke werkuitvoering waarbij de omstandigheden niet echt rooskleurig waren.

Meestal stopten de dames met werken wanneer ze kinderen hadden. Toch bleven ze vaak deze hobby beoefenen.

Zo verliep het ook voor Stefke. Als jong meisje moest ze gaan werken. Nu is handwerk nog steeds haar hobby. Ze vertelt en toont aan de hand van enkele stukken haar persoonlijke verhaal. Hoe begon ze als jong meisje, waar leerde ze het vak enzovoort.

Kom langs en bewonder enkele uitzonderlijke stukken uit de persoonlijke collecties van enkele dames uit Berlaar.

Waar? WZC Sint-Augustinus, Legrellestraat 39

Wanneer? Zondag 22 april, doorlopend open van 10 tot 18 uur (Stefke en haar vereniging zijn telkens aanwezig)

De toegang is gratis!

 

Welke keuzes maakt een brouwer? Welke keuzes maakt een bierconsument?

Voor hij begint te brouwen maakt een brouwer een aantal cruciale keuzes: welk type bier wil ik maken? Welke grondstoffen ga ik hiervoor gebruiken? Hoe ga ik mijn bier in de markt zetten?

Ook de bierconsument maakt keuzes: waar drink ik mijn bier? Wanneer drink ik bier? Waarom kies ik voor een bepaald type bier?

De Heikantse Bierliefhebbers bezorgen je graag inzicht in het proces van bier brouwen én consumeren. Een presentatie met begeleidende proevertjes toont je wat er allemaal komt kijken bij deze aspecten van de biercultuur.

Wanneer? Zondag 22 april, van 14 tot 20 uur

Waar? Bierclublokaal hof Pastorie Heistsebaan (tegenover huisnummer 36)

De toegang is gratis!

Gepubliceerd op 21/02/2018