Enthousiaste vrijwilligers scannen binnenkort jouw woning op energieverlies!

Wil je duidelijk zien waar de warmte uit je woning ontsnapt? Dan kan je een gratis thermografische scan aanvragen via Stekr. In één oogopslag zie je waar je woning het meeste warmte verliest en weet je meteen hoe je er wat aan kan doen!

Warmer Berlaar

De afgelopen drie winters lieten zo’n 120 huishoudens in Berlaar hun woning scannen. Uit de resultaten blijkt dat de helft van de woningen onvoldoende geïsoleerd is. Dit leidt tot onnodig hoge energiefacturen én een lager wooncomfort. De extra CO2-uitstoot is tevens nefast voor ons klimaat. 

De helft van de eigenaars wiens woning gescand werd, ging met het advies aan de slag. Populaire maatregelen zijn dakisolatie, nieuwe ramen en zonnepanelen. In totaal werden er tachtig maatregelen genomen. Berlaar bespaart hierdoor ongeveer 49 ton CO2 per jaar.

Er is echter nog veel werk aan de winkel. Vlaanderen wil tegen 2050 alle woningen even energiezuinig maken zoals een nieuwbouwwoning dit vandaag is. Dit betekent dat bijna elke woning gerenoveerd moet worden. In onze gemeente gaat het over 136 woningen per jaar die energiezuinige maatregelen moeten nemen.

Laat je woning gratis scannen

Een thermografische scan van je woning is een eerste stap in de goede richting. Via thermografie brengt een adviseur of vrijwilliger van Stekr je woning in kaart. Op de foto zie je perfect waar je huis het meeste warmte verliest en weet je meteen hoe je er iets aan kan doen!

Omdat Stekr deze dienst gratis wil blijven aanbieden, zijn we nog op zoek naar enthousiaste woningscanners. De eerste vrijwilligers werden alvast opgeleid en gaan de komende wintermaanden op pad in hun dorp.

Vrijwilliger worden?

Woon je in Berlaar en ben je iemand die:

  • niet graag stil zit,
  • graag op wandel is tijdens de koude wintermaanden,
  • graag bij mensen thuis komt
  • en in de wintermaanden enkele uurtjes vrij kan maken?

Dan ben jij de vrijwilliger die we zoeken! Concreet ga je - na een opleiding - als woningscanner langs bij buren, familie of dorpsgenoten. Je brengt met een thermografische camera de woning in kaart en maakt een rapportje op met aanbevelingen voor de eigenaars. Dankzij jouw hulp kunnen ze hun huis warmer maken.

Geef je op als vrijwilliger via info@stekr.be of neem telefonisch contact op met Evelien Impens, coördinator renovatiecoaching, via 015 79 05 42.

Meer weten?

https://stekr.be/

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

 

Gepubliceerd op 28/09/2020