Eikenprocessierups opnieuw gesignaleerd

Het is weer zover: het rupsenseizoen is begonnen. Dat wil zeggen dat ook de processierups opnieuw zijn opwachting maakt. De eersten zijn ondertussen al uit hun eitjes gekropen, maar bezitten nog geen irriterende brandharen. Ze zijn momenteel zeer onopvallend en moeilijk te detecteren, maar betekenen voorlopig dus nog geen gevaar voor onze gezondheid.

Voor de eikenprocessievlinder was 2019 een uitzonderlijk vruchtbaar jaar. Helaas is de hinder die we er dit jaar door verwachten, des te groter. Om dit op een gepaste wijze aan te pakken werkte het lokaal bestuur in samenspraak met de provincie aan een actieplan voor 2020.

Beperkte bestrijding

De eikenprocessievlinder is een inheemse vlindersoort en heeft zijn plaats in ons ecosysteem. We bestrijden het beestje dus enkel op plaatsen waar er een risico is voor de gezondheid en waar veel mensen passeren, zoals op de fiets- en wandelverbindingen ter hoogte van de Itegembaan en Rameyendreef. Deze twee zones zullen preventief behandeld worden om passanten zoveel mogelijk ongemak te besparen. Op andere locaties waar de rupsen aanwezig durven zijn, zullen de rupsen met brandharen (in de periode juni- augustus) verwijderd worden met behulp van industriële stofzuigers.

Het beheer is arbeidsintensief en er zijn hoge kosten aan verbonden. We dienen dus elke locatie nauwkeurig af te wegen. Op een aantal locaties, waar er geen of slechts beperkte bestrijding zal plaatsvinden, zullen er informatieborden worden geplaatst die de aanwezigheid van de eikenprocessierupsen aangeven. Verder zetten we ook de natuurlijke vijand van de rupsen in: de mees. In het najaar zal de gemeente een testproject opzetten met mezenkasten.

Processierups gespot?

Als je eikenprocessierupsen opmerkt op het openbaar domein, verwittig dan meteen de dienst milieu. Zij zullen de locatie inspecteren en nemen de gepaste maatregelen.

Voor processierupsen op privédomein sta je zelf in voor de verdelging. We wensen je hierbij te adviseren om nooit zelf nesten te verwijderen of vernietigen (gezien de grote kans op gezondheidsklachten). Je kan hiervoor een private aannemer contacteren die je hier kan terugvinden.

Zie ook

Gepubliceerd op 28/04/2020