De gele papiercontainer komt eraan!

Het is bijna zover: vanaf juli 2021 haalt IVAREM papier en karton in Berlaar aan huis op in gele containers. Gedaan met het verzamelen van papier in kartonnen dozen of het samenbinden in pakketjes, voortaan verzamel je oud papier en karton netjes en droog in een gesloten container.

De gemeente koos voor dit systeem omdat er heel wat voordelen zijn aan de ophaling van papier en karton in containers. Zo heeft de container een deksel, zodat je papier en karton ook buiten kan stockeren zonder dat de inhoud nat wordt of gaat vliegen. Daarnaast is de container voorzien van wieltjes, wat het makkelijker maakt om hem buiten te zetten wanneer hij vol is. Je hoeft je niet meer te bukken of met gewicht te sleuren. Niet alleen gebruiksvriendelijker voor jou, ook voor de ophalers is het een grote verbetering. Zij heffen nu tonnen papier en karton tijdens één ophaalronde. Met de container wordt hun taak wat lichter.

Waarom een container van 240 liter?

De standaard container die ieder gezin ontvangt heeft een volume van 240 liter, het ideale formaat om papier en karton van één maand in te verzamelen. Wie een kleiner of groter exemplaar wou, kan dit aanvragen bij IVAREM tot 30 april. Na april is het formaat van je container wijzigen niet langer mogelijk.

Het wijzigen van het formaat is verbonden aan enkele voorwaarden. De kleine container (40 liter) voor papier en karton kan je aanvragen als je in een appartement, serviceflat of rijwoning woont. Ook personen met een handicap komen hiervoor in aanmerking. Naast de kleine container kan je ook nog een grote container aanvragen voor papier en karton. Deze kan je aanvragen als verzamelcontainer voor appartementen, serviceflats of voor gezinnen vanaf 6 gezinsleden.

Wanneer krijg ik een container?

Je krijgt de container met chip en barcode thuis geleverd. De container is uniek voor jouw adres, zo heb je recht op het gebruik ervan en wordt hij onderhouden aan huis indien nodig.

De laatste ophaling in het oude systeem is voorzien op donderdag 10 juni 2021. De bedeling van de nieuwe containers start op 21 juni. Op donderdag 8 juli gebeurt de eerste ophaling van papier en karton in de gele container en neemt IVAREM papier en karton dat los aan de straatkant staat niet meer mee. Zorg er dus voor dat al je papier en karton in je container steekt en niet ernaast. Je kan wel nog met los papier en karton terecht op het recyclagepark (Hellegatstraat 2).

Wat kost mij dat?

Het aanbieden van de gele container is kosteloos, je betaalt ook niet voor het gewicht van het papier en karton dat je maandelijks aanbiedt. Zorg er wel voor dat je je container steeds tijdig buiten zet (voor 7 uur ’s ochtends op de dag van ophaling of vanaf 19 uur de dag voor de ophaling) en op de correcte manier klaarzet (handvat naar de straatkant en deksel dicht).

Meer weten?

www.ivarem.be

Gepubliceerd op 14/04/2021