Dag van de Landbouw

Op zondag 17 september organiseren Boerenbond en Landelijke Gilden voor de 35ste keer de Dag van de Landbouw. Tientallen bedrijfsleiders laten je dan, samen met hun familie, kennis maken met hun werk en producten. In Berlaar kan je terecht bij het melkveebedrijf van Marc Busschots.

Het bedrijf

Het melkveebedrijf van Marc Busschots in de Kijfbossen is al aan zijn derde generatie toe. Marc zet

het bedrijf voort van vader Edward Busschots, die jarenlang voorzitter is geweest van Landelijke Gilde Berlaar. In de jaren 70, 80 en begin jaren 90 was hoeve Busschots de thuisbasis van het jaarlijks

oogstfeest, dat ’s avonds steevast afgesloten werd met het befaamde Bal in ’t Stal. Marc nam de boerderij over in 1990. Na een eerste uitbreiding in 1996, nam hij vorig jaar een nieuwe melkveestal in gebruik, uitgerust met een gespiegelde melkrobot. Het bedrijf telt zo’n 100 melkkoeien en jongvee.

Wat valt er te beleven op de Dag van de Landbouw?

Wie alles te weten wil komen over hoe een melkrobot de koeien melkt, kan een gegidste rondleiding

volgen, die om het uur plaatsvindt. De KLJ-jongens geven vendeldemonstraties, terwijl de KLJ-meisjes

wimpelen. Ook wie graag een bedrijfsbezoek combineert met een fietstocht, komt aan zijn trekken: de bewegwijzerde Schooltuinroute (21 km) loopt door de Kijfbossen, langs hoeve Busschots. Kinderen kunnen deelnemen aan een kleurwedstrijd: elk kind dat de tekening die ze op school kregen ingekleurd meebrengt, ontvangt een leuke attentie. Voorts kunnen ze zich uitleven op het

springkasteel, samen een kartonnen boerderij beschilderen of een (namaak)koe proberen te melken. Dit alles gebeurt onder het waakzame oog van enkele KLJ-jongens en -meisjes. Ondertussen kunnen de ouders, samen met de andere bezoekers, zich nestelen op ons terras, met een frisse pint of een warme koffie. Of smullen van een ijsje, van pannenkoeken of pensen met appelmoes. Voor elk wat wils!

Gepubliceerd op 10/08/2017