Bloeiend Berlaar: Infomoment 'Vergroen je (voor)tuin'

Kijk jij wel eens naar je tuin met de gedachte: dit kan eigenlijk wel wat groener? Kom dan op donderdag 28 oktober naar het infomoment van ‘Vergroen je (voor)tuin, een nieuw thema van de campagne ‘Bloeiend Berlaar’. Je komt er te weten waarom je tuin vergroenen een goed idee is en hoe je dit het best aanpakt.

Het lijkt op het eerste gezicht misschien onhaalbaar, maar de oprit naar jouw garage kan je prima combineren met een leuke groene voortuin. Momenteel is 13% van de gehele oppervlakte in Berlaar verhard. Natuurlijk gaat het dan vooral om gebouwen, wegen en parkeerterreinen, maar ook als inwoner draag je hier mogelijk aan bij. Dat is jammer, want je (voor)tuin vergroenen kent heel wat voordelen.

Weg met die grijze tegels, hier met dat groen

Allereerst vangen planten en bomen regenwater op. Hierdoor wordt het riool tijdens extreme regenval minder belast en staan de straten minder vaak blank. Handig tijdens de wintermaanden, maar ook in de zomer pluk je de vruchten van je groene tuin. Want wist je dat bomen natuurlijke airco’s zijn? Ze koelen de lucht rond je huis, waardoor hete zomers draaglijker worden. Daarnaast verbetert het de algemene luchtkwaliteit en biodiversiteit, want je tuin trekt nu meer nuttige insecten, zoals de bij, en vogels aan.

Vergroening helpt ons niet alleen bij de klimaatuitdagingen, maar geeft ook een prettig gevoel: groen ontspant en brengt je dichter bij de natuur. Bovendien nodigt een groene buurt meer uit om buiten te komen, waardoor bewoners meer met elkaar in contact komen. Kortom: een groene voortuin maakt je straat levendiger, prettiger en gezonder om te wonen!

Vergroen je (voor)tuin

Dringend tijd om aan de slag te gaan, zodat je volgend voorjaar van je planten kan genieten. Want elke vierkante meter voortuin die onthard is, biedt hulp bij het aanvullen van de grondwaterreserves en wapenen ons tegen lange periodes van droogte. Jouw voortuin is dan wel maar een klein stukje grond, maar vele kleintjes maken één groot. Je hoeft er niet eens heel gek voor te doen, alle beetjes helpen… en wij helpen jou.

Wat kom je te weten tijdens de infoavond?

Op het infomoment zal groenconsulent & -journalist Bart Verelst je allerlei info en tips geven waarmee je zelf aan de slag kan. Verder kom je er te weten hoe het zit met de wettelijke bepalingen inzake verhardingen en aan wat je tuin moet voldoen om een vergunning te krijgen. Daarom alleen al is het aan te raden om vooraf goed na te denken of die verharding écht nodig is. De dienst Omgeving van het lokaal bestuur licht dit, samen met haar visie op verharding/vergroening, toe.

Onder andere volgende zaken zullen op 28 oktober besproken worden:

  • Alternatieve materialen voor paadjes en oprit
  • Meest geschikte beplanting voor jouw (voor)tuin
  • Gevelbegroeiing
  • Privacy en schaduw in de voortuin
  • Water en/of bomen in de voortuin
  • Budget voor het (her)aanleggen van je voortuin
  • Wettelijke bepalingen (vergunningen)
  • Visie van het lokaal bestuur

Praktisch

De infoavond vindt plaats op donderdag 28 oktober om 20 uur in de Petruszaal van Ontmoetingscentrum Ballaer (Markt 27). Vooraf inschrijven is niet nodig en de infoavond is gratis.

'Vergroen je (voor)tuin' is een initiatief van:

         

Enkel samen kunnen we een verschil maken

Met de campagne 'Bloeiend Berlaar' engageert het bestuur zich om voor 2024 een groener en klimaatneutraler Berlaar te bekomen. Zo bewaren we het landelijke karakter van onze gemeente en gaan we de strijd tegen klimaatopwarming aan. Maar dat kunnen we natuurlijk niet helemaal alleen, we hebben de hulp van onze inwoners hierbij meer dan nodig! Dankzij de campagne worden er verschillende initiatieven op poten gezet die jou als inwoner moeten enthousiasmeren om mee werk te maken van een klimaatvriendelijke gemeente. Met de gratis boomactie, Behaag het Landschap en Vergroen je (voor)tuin worden alvast de eerste stappen richting die ambitie gezet. Het streven naar een betere luchtkwaliteit en maatregelen tegen de klimaatopwarming zijn zaken waar we samen moeten aan werken. Je (voor)tuin vergroenen is dus zeker het overwegen waard!

Zie ook

Gepubliceerd op 11/10/2021