Bibliotheek Berlaar lanceert afhaalsysteem

Door de coronamaatregelen van de federale overheid blijft de Berlaarse bibliotheek gesloten. Om ervoor te zorgen dat de inwoners in deze moeilijke tijden toch boeken kunnen uitlenen, heeft de bib een afhaalsysteem uitgewerkt. Je kan er alleen gebruik van maken op weekdagen, tijdens de normale openingsuren. Deze dienstverlening loopt tot wanneer de maatregelen rond het coronavirus opgeheven worden.

Hoe werkt het?

Je kan per uitleenbeurt 5 boeken, 5 strips, 5 DVD’s en 10 tijdschriften ontlenen. Om die te kunnen ontlenen, moet je ze reserveren.

  • Je geeft je bestelling minstens 1 dag op voorhand door.
  • Je belt daarvoor naar de bibliotheek (03 482 45 58) of stuurt een e-mail naar bibliotheek@berlaar.be.
  • Vermeld in je reservatie de titels die je wenst. Je kan daarvoor de catalogus online raadplegen via berlaar.bibliotheek.be. Eventueel kan je ook een thema doorgeven, vb. Ik wens twee boeken over zelf taarten bakken.
  • Je bestelling is pas geldig na (telefonisch of via mail) bevestiging door het bibliotheekpersoneel.
  • We maken samen met jou een afspraak wanneer je jouw boekenpakket kan komen afhalen.
  • Je komt op de dag van je afspraak op het afgesproken uur naar de bib. Hou je daar aan, zo beperk je contact met eventuele andere bezoekers. Je bestelling ligt klaar aan de balie. Een bibliotheekmedewerker zal je de uitgeleende materialen overhandigen. Je scant deze niet zelf in. De bibliotheek bezoeken is niet mogelijk, dus je komt niet verder dan de onthaalbalie.

Boeken terugbrengen

Alle materialen worden uitgeleend voor zes weken. Je kan ze dus gedurende een lange tijd bij je houden.

Wens je de boeken toch terug binnen te brengen, dan kan dat op twee manieren:

  • Ofwel maak je een nieuwe afspraak om materialen te ontlenen. Je brengt de boeken dan in een (papieren of plastic) zak mee en zet ze op de balie. Een bibliotheekmedewerker doet de rest.
  • Ofwel deponeer je de boeken in de brievenbus naast de voordeur. Dat kan alleen tijdens de week, in het weekend mag je geen boeken in de brievenbus steken omdat die dan overvol kan geraken.

Nog geen lid?

Nog geen lid van de bibliotheek? Dan kan je, zoals steeds, gratis lid worden. Je lidmaatschap aanvragen doe je via de telefoon.

Veiligheidsmaatregelen

De bibliotheekmedewerkers dragen handschoenen waarmee zij de aangevraagde boeken behandelen. Zij ontsmetten de boeken ook alvorens je ze uitleent.

Boeken die terug binnenkomen gaan 72 uur in quarantaine en worden ontsmet. Op die manier overleeft het virus niet op de boeken.

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

Gepubliceerd op 23/03/2020