Berlaar scoort tweede bijtje bij Bijenvriendelijkste Gemeente van Vlaanderen

Week van de Bij, een initiatief van het Departement Omgeving, ging in 2020 voor de zesde maal op zoek naar de ‘Bijenvriendelijkste gemeente’ in Vlaanderen. In de wedstrijd tussen milieu- en groendiensten van steden en gemeenten behaalde Berlaar dit jaar twee bijen. Dat betekent dat we één bijtje extra verdiend hebben tegenover vorig jaar.

Steeds meer bijenvriendelijke gemeenten

De afgelopen zes jaar namen in totaal al 91 gemeenten deel aan de wedstrijd. In het coronajaar 2020 streed een recordaantal van 66 gemeenten om de ondertussen fel begeerde titel van Bijenvriendelijkste gemeente.

In de zomermaanden werden alle gemeenten bezocht en de projecten beoordeeld. De jury houdt rekening met een aantal criteria zoals bijenvriendelijke nieuwe aanplantingen, bijenvriendelijk groenbeheer (maaien, snoeien, knotten), bijeninstallaties zoals insectenhotels of bijenkasten, educatie en sensibilisering, acties voor burgers zoals groepsaankopen ten voordele van de bij enzovoort.

Twaalf gemeenten werden dit jaar beloond met de hoogste score van drie bijen, 18 gemeenten behaalden twee bijen en 30 gemeenten één bijtje. De stad Brugge ging met de titel lopen en mag zich dit jaar de ‘Bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen’ noemen.

Extra bijtje voor Berlaar

Tot voor kort stond er in Berlaar reeds één bijtje op de teller. Een gemeente kan zo’n bijtje verdienen door het bijencharter te ondertekenen en bewust te kiezen voor bijenvriendelijk groenbeheer en extra bomen, struiken en kruiden voor bijen aan te planten. Bij de vernieuwing van de begraafplaatsen in onze gemeente hebben we hier rekening mee gehouden en kregen we een eerste bijtje te pakken.

Eind vorig jaar werden er op verschillende locaties in onze gemeente 25 000 bloembollen de grond in gewerkt. Onder andere op het Marktplein in het centrum, in de Schooldreef in Berlaar-Heikant en aan de Lambertusplaats in Gestel werden machinaal bloembollen geplant, die in het voorjaar uitkomen en een bron van voeding betekenen voor de bijen. Verder zaaiden we het braakliggende stuk op de hoek van de Markt en de Legrellestraat in tot bloemenweide en riepen we de campagne ‘Bloeiend Berlaar’ in het leven, waarbij inwoners gratis een boompje konden bestellen. Bij de samenstelling van het aanbod hebben we bewust kozen voor bijvriendelijke bomen, zoals de linde, veldesdoorn en lijsterbes, waardoor de bij nu weer 409 extra voedingsbronnen heeft waarmee hij jaren verder kan.

Aan het extra bijtje is geen prijs verbonden, maar het geeft wel aan dat Berlaar goed bezig is om de met uitsterven bedreigde bijensoorten, vlinders en insecten aan een betere leefomgeving te helpen. Het lokaal bestuur wil ook de komende jaren prioriteit blijven maken van biodiversiteit en verder uitgroeien tot een bijenvriendelijke gemeente.

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

 

Gepubliceerd op 22/12/2020