Berlaar scoort derde bijtje bij Bijenvriendelijkste Gemeente van Vlaanderen

Week van de Bij, een initiatief van het Departement Omgeving, ging in 2022 voor de achtste maal op zoek naar de ‘Bijenvriendelijkste gemeente’ in Vlaanderen. In de wedstrijd tussen milieu- en groendiensten van steden en gemeenten behaalde Berlaar deze keer drie bijen. Dat betekent dat we weer één bijtje extra verdiend hebben.

Steeds meer bijenvriendelijke gemeenten

Jaar na jaar neemt het aantal steden en gemeenten dat inspanningen levert voor de bij en de titel in de wacht wil slepen toe. In het startjaar 2015 waren 21 gemeenten kandidaat, drie jaar later al 50 en in 2022 waren het er 79.

Tijdens de zomer van 2022 werden alle gemeenten bezocht en de projecten beoordeeld. De jury houdt rekening met een aantal criteria zoals bijenvriendelijke nieuwe aanplantingen, bijenvriendelijk groenbeheer (maaien, snoeien, knotten), bijeninstallaties (zoals insectenhotels, een bijenkast, weidepaaltjes met gaatjes of een zandhoop voor zandbijen), educatie en sensibilisering, acties voor burgers zoals bijvoorbeeld plantdagen of groepsaankopen ten voordele van de bij en een bijenwerkgroep of meerjarig bijenplan. Maar cruciaal is ontharding: het vervangen van tegels door bijenvriendelijke planten. Ontharding was de afgelopen twee jaar dan ook het thema van de wedstrijd.

Extra bijtje voor Berlaar

Tot vorig jaar stonden er in Berlaar reeds twee bijtjes op de teller. Een gemeente kan zo’n bijtje verdienen door het bijencharter te ondertekenen en bewust te kiezen voor bijenvriendelijk groenbeheer en extra bomen, struiken en kruiden voor bijen aan te planten. Bij de vernieuwing van de begraafplaatsen in onze gemeente hebben we hier rekening mee gehouden en kregen we een eerste bijtje te pakken.

Eind 2019 werden er op verschillende locaties in onze gemeente 25 000 bloembollen de grond in gewerkt. Onder andere op het Marktplein in het centrum, in de Schooldreef in Berlaar-Heikant en aan de Lambertusplaats in Gestel werden machinaal bloembollen geplant, die in het voorjaar uitkomen en een bron van voeding betekenen voor de bijen. Verder zaaiden we het braakliggende stuk op de hoek van de Markt en de Legrellestraat tijdelijk in tot bloemenweide en riepen we de campagne ‘Bloeiend Berlaar’ in het leven, waarbij inwoners gratis een boompje kunnen bestellen. Bij de samenstelling van het aanbod hebben we bewust kozen voor bijvriendelijke bomen, zoals de linde, veldesdoorn en lijsterbes, zodat de bij extra voedingsbronnen heeft waarmee hij jaren verder kan.

Vorig jaar lanceerden we ook nog de Bijenfietsroute, waarbij je wordt meegenomen naar de mooiste bijenplekjes in Berlaar en Nijlen. Ook dit jaar kan je deze fietstocht maken en deelnemen aan de wedstrijd die eraan verbonden is. En we pasten ook ons maaibeheer aan, in twee straten zijn we dit jaar zelfs begonnen met een testproject. In zowel de Havikstraat als de Herfststraat maaien we nog slechts twee keer per jaar, zodat insecten zoals bijen, hommels en vlinders er voldoende voedsel, beschutting en nestgelegenheid vinden.

Met het extra bijtje valt geen prijs te verdienen, maar het geeft wel aan dat Berlaar goed bezig is om de met uitsterven bedreigde bijensoorten, vlinders en insecten aan een betere leefomgeving te helpen. Steden en gemeenten kunnen namelijk 3 labels krijgen: 1, 2 of 3 bijen. Hoe hoger het aantal bijen, hoe beter de stad of gemeente is voor bijen. Voor een 3-bijengemeente moet je een structureel bijenactieplan hebben. 

Het lokaal bestuur wil ook de komende jaren prioriteit blijven maken van biodiversiteit en verder uitgroeien tot een bijenvriendelijke gemeente.

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

 

Zie ook

Gepubliceerd op 22/12/2020