Auto’s verdwijnen, mensen verschijnen op Autovrije Zondag

Op zondag 1 september wordt het centrum van Berlaar tussen 14 en 18 uur volledig autovrij gemaakt. Het lokaal bestuur organiseert dan, samen met de handelaars, de kermiskramers en de verenigingen, een Autovrije Zondag.

Wist je dat één autovrije dag al voldoende is voor een meetbaar effect op onze luchtkwaliteit? Als we al onze wagens een dagje laten staan, is de lucht in onze steden en gemeenten liefst tot 30 procent zuiverder. Een autovrije dag vormt zo een ideale manier om onze rol in het beperken van CO2-emmissies te benadrukken.

Een autovrij centrum geeft ons op meer dan één manier extra zuurstof. We zorgen er dan ook voor dat er tussen 14 en 18 uur voldoende te beleven valt.

Verkeersmaatregelen

Tijdens Autovrije Zondag wordt het centrum van Berlaar volledig autovrij gemaakt. Dat betekent dat er op zondag 1 september op het traject van het Avondfeest (van aan de kerk tot aan de kruising van de Markt met de Smidstraat en de kruising met de Dorpsstraat) geen gemotoriseerd verkeer toegelaten is van 10 tot 22 uur.

Verkeersmaatregelen Autovrije Zondag (gepubliceerd op 22 augustus 2019)

Verkeersmaatregelen kermis (gepubliceerd op 22 augustus 2019)

Programma

Interactieve markt

Thema: de Wereld van Afgedankte zaken

Je mag je verwachten aan een divers aanbod van standen rond sorteren, upcyclen, afvalarm koken, plasticvrij winkelen, leren composteren, ... De moeite om even tijd voor te maken, want je komt er een pak wijzer uit.

Sport- en spel (Berlaarse) verenigingen

Een aantal (Berlaarse) verenigingen voorzien een aantal standen waar je jouw competitieve of sportieve geest naar boven kan halen.

Kindergrime

Blijf steeds jezelf! Maar als je de kans krijgt om Batman, een tijger, een vlinder of een prinses te zijn, mag je die natuurlijk niet laten liggen. De kindergrime is de kunstenaar en jouw gezicht het kunstwerk. We toveren vlot een heleboel leuke kleuren op je gezicht.

Laat je fiets graveren!

Maak je fiets minder aantrekkelijk voor fietsdiefstal en laat er je rijksregisternummer in graveren. Gegraveerde tweewielers worden minder vaak gestolen én worden bovendien sneller teruggevonden.

Kom je met je fiets naar Autovrije Zondag? Laat je bolide dan meteen gratis graveren.

Fietsbieb

Bij de fietsbieb ontleen je (kinder)fietsen zoals je in een bibliotheek boeken ontleent. Je sluit een jaarabonnement af met de fietsbib en krijgt daardoor toegang tot kwalitatieve kinderfietsen. Als de fiets te klein geworden is, kan je die opnieuw inruilen voor een groter exemplaar. Zo heb je altijd toegang tot een kwaliteitsvolle kinderfiets op maat.

Sappentrappen  

Laat je inspanningen smaken en trap een gezond fruitsapje bij elkaar. Op onze sappentrapper zet jouw energie onze mixer in gang. Het resultaat achteraf is een heerlijk drankje.

Kermis

Eendjes vissen, spelletjes spelen in het Lunapark of dol ritje op de rups. Op zondag 1 september strijken de kermiskramen weer neer in Berlaar-Centrum. Ook zij maken daarbij deel uit van Autovrije Zondag.

Loopfietsen- en trottinettenrace

Wie is er de snelste op Autovrije Zondag? In een spannende wedstrijd, waarin je wedijvert met je leeftijdsgenoten, zoeken we het uit.

Voor kleuters (geboortejaren 2014 - 2015 - 2016) is er een loopfietsenrace. Om deel te nemen, breng je je eigen loopfiets en helmpje mee. Je komt daarmee tegen 14.20 uur naar de kruising van de Markt en de Legrellestraat. Om 14.30 uur trappen we de wedstrijd op gang!

Voor kinderen van geboortejaar 2008 tot en met 2013 is er een trottinettenrace voorzien. Om deel te nemen, breng je jouw eigen helm mee en kom je je tussen 14.15 en 15 uur inschrijven aan de kruising van de Markt en de Legrellestraat. De trottinet wordt door ons voorzien. Er zijn wedstrijden per geslacht en per leeftijd, de eerste reeks start om 15 uur (geboortejaar 2013). De rest volgt aansluitend.

Affiche   

Zelf deelnemen?

Een centrum zonder auto's geeft ons heel wat vrije ruimte. En die willen we niet onbenut laten. Handelaars rond het dorpsplein die die dag de deuren van hun zaak willen openen en er samen met ons een groot feest van willen maken, zijn uiteraard welkom. Maar hou er wel rekening mee dat het die dag niet toegelaten is om eten of drank te verkopen (tenzij je een horecazaak bent).

Meer weten?
info@berlaar.be of 03 410 19 00

Gepubliceerd op 25/06/2019