Nieuws - meest recent

Hobbyfotograaf Marc Van den Brande uit Berlaar stelt vanaf 15 januari 2018 zijn werk tentoon in de Berlaarse bibliotheek. 

Marc Van den Brande is zeer actief in gemengde fotografie, zoals model, landschap en macro.  Aangezien hij regelmatig foto’s maakt voor het weerbericht van RTV, zijn er veel mooie landschapsfoto’s van onze streek te bewonderen.

2502

In 2018 viert de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans van Lier maar liefst vier keer feest. Vijftig jaar geleden kreeg de hoofdschool er namelijk vier filialen bij. Vanaf dan konden leerlingen ook in Berlaar, Boechout, Nijlen en Zandhoven muzieklessen volgen.

Op zondag 10 september 2017 werd voor de 29ste maal  Open Monumentendag georganiseerd in heel Vlaanderen. Ook Berlaar deed weer mee en pakte uit met twee toplocaties. Met meer dan 650 bezoekers was deze editie alleszins een groot succes!

 Bij de zusters van het Heilig Hart van Maria van Berlaar kon men terecht om nog een blik te werpen op de materiele overblijfselen van 170 jaar kloosterorde. Een mooie tentoonstelling illustreerde het verloop van hun geschiedenis.

Op vrijdag 20 oktober 2017 doet Berlaar opnieuw mee aan de Nacht van het Kempens Erfgoed. Erfgoedcel Kempens Karakter plaatst dan net als vorig jaar een deel van het gemeentelijke erfgoed in de kijker.

Kom een kijkje nemen in ’t Dolhuis en geniet van een geïllustreerde vertelling. De kerkelijke tradities en gebruiken van de parochie van Berlaar-Centrum staan centraal.

Waar? ’t Dolhuis (Legrellestraat 39)

Wanneer? Om 19 en 20.30 uur

Gratis!

Niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Hét feest van het onroerend erfgoed is in 2017 al aan zijn 29ste editie toe. In Berlaar kan je op zondag 10 september* de Sint-Pieterskerk en het klooster (her)ontdekken.

In de Sint-Pieterskerk leer je aan de hand van enkele beelden en een woordje uitleg de bizarre geschiedenis van de toren kennen. Je bent van harte welkom in de kerk van 13 tot 18 uur.

Op dinsdag 3 oktober organiseren de provincie Antwerpen en Nekka VZW de 9de editie van Houden van Griffelrock. Duizenden muziekliefhebbers kunnen er nog een keer genieten van een swingende namiddag vol Nederlandstalige muziek.

De optredens vinden plaats in het Antwerpse Sportpaleis en worden in 2017 voor de laatste keer georganiseerd. De presentatie is in handen van Luc Appermont. Hij mag die dag volgende artiesten aankondigen: Johan Verminnen, Dana Winner, Mama’s Jasje, Micha Marah, Connie Neefs, Ode aan De Strangers, Jackobond en Martine Dams.

Op woensdag 12 juli organiseert het Berlaarse gemeentebestuur de jaarlijkse Guldensporenviering. Net als vorig jaar wordt de viering geïntegreerd in het programma van de Zomer van Balder.

Fans van Vlaamse en Nederlandstalige muziek kunnen op de tweede woensdag van juli terecht op het Berlaarse dorpsplein. De jaarlijkse Guldensporenviering trapt er namelijk de concertreeks van de Zomer van Balder af en de organisatie nodigde daarvoor Jackobond met het programma 'zingt Marva' en Hans De Booy uit.

Met de oprichting van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst (IOED) Berg en Nete slaan Berlaar, Heist-op-den-Berg, Nijlen, Regionaal Landschap Rivierenland en Kempens Karakter de handen in elkaar. De drie buurgemeenten willen op die manier de zichtbaarheid van hun onroerend erfgoed vergroten.

Berlaar, Heist-op-den-Berg en Nijlen vormen samen een coherent landschappelijk geheel rond de benedenloop van de Grote Nete. Omdat er nood was aan expertise in de complexe materie van onroerend erfgoed, besloten de drie gemeenten een intergemeentelijke erfgoeddienst op te richten.

Op zaterdag 17 juni organiseerde de cultuurraad een nieuwe editie van Muzikale Tuinen. Dat is een wandeltocht langs vier tuinen, waar de deelnemers telkens getrakteerd worden op een drankje en een muziekoptreden.

Voor deze zevende editie van Muzikale Tuinen stelden enkele inwoners van Gestel hun tuin ter beschikking. Het was dit keer prachtig weer en er kwamen dan ook veel deelnemers opdagen voor dit 'Berlaars festivalletje'. Op elke locatie werd het publiek verwend met prachtige muziek van enkele opkomende talenten uit de wijde omgeving van Berlaar. Een overzicht:

Het gemeentebestuur verloot 100 gratis toegangskaarten voor Quondam (50 kaarten zaterdag, 50 kaarten zondag) onder de Berlaarse inwoners. Om kans te maken op zo'n gratis kaart stuur je een mailtje met je gegevens (naam, rijksregisternummer, adres, telefoonnummer) naar info@berlaar.be. Je vermeldt daarbij ook voor welke dag (zaterdag of zondag) je meedoet. Dat kan tot donderdag 11 mei.