Week van de Bij

Ieder jaar organiseert het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid de Week van de Bij. Aan de hand van die prikkelweek willen ze burgers, bedrijven en overheden aanzetten tot positieve acties ten voordele van bijen. Die vervullen namelijk een uiterst belangrijke functie als bestuiver van landbouwgewassen en fruitteelten, maar hebben het steeds moeilijker om te overleven.

Geen lekkernijen zonder de bijen

Zonder de bij zouden we heel wat lekkernijen moeten missen. Denk aan meloenen, kiwi’s, rode en blauwe bessen, aardbeien en kersen. De Week van de Bij probeert ons stil te laten staan bij hoe al dat fruit op je bord terechtkomt. Dat komt er namelijk niet zomaar, maar dankzij bestuiving. En wie zorgt voor die bestuiving? Juist ja, de bij!

Bedankt bij, nu is het onze beurt

De bij werkt iedere dag opnieuw heel hard om je van voedsel te kunnen voorzien, maar heeft dat uiteraard ook zelf nodig. En daarvoor rekenen ze op ons. Als wederdienst voor hun harde werk kunnen wij onze voor- of achtertuin inrichten tot een bijenrestaurant. Bijen en hommels hebben vooral nood aan een samenspel van bloeiende kruiden, struiken en bomen. Een bloemenmengsel inzaaien is een belangrijk begin, maar bomen, struiken en vaste planten vormen de hoofdschotel die hen voorziet van voldoende nectar en stuifmeel. Kies daarbij voor bomen en heesters die goed zijn voor bijen, want die leveren jarenlang voedsel.

 • Zorg voor bomen én struiken
  Jaar na jaar zorgen bomen voor stuifmeel en nectar voor bijen.  Goede voorbeelden zijn kers, pruim, appel, peer, kastanje, wilg, en linde. Ook struiken verdienen een plek in de tuin. Alle heesters die bessen vormen zijn bijentoppers. Voorbeelden: sleedoorn, meidoorn, aalbes, kruisbes, hulst, sneeuwbes, liguster, …
 • Groendaken
  Ook bijen hebben graag een restaurant met uniek uitzicht. Groendaken zorgen voor extra natuur  op weinig benutte plaatsen. Heel wat vetplantjes komen er tot bloei en lokken bijen.
 • Klimplanten
  Een lege muur? Overweeg dan eens om een klimplant te zetten. Klimplanten zijn nuttig voor bijen. Enkele goede voorbeelden: vuurdoorn, botanische klimrozen, kamperfoelie en klimop.
 • Laat het gras maar bloeien
  Bijen houden van een bloeiend gazon met paardenbloemen, klaver en madeliefjes.
 • Het pop-up restaurant van je tuin: bolgewassen en vaste planten
  Vaste planten en bolgewassen komen elk jaar terug. Veel ervan zijn goed voor bijen, zoals anemonen, asters, geraniums, krokussen en sneeuwklokjes.
 • Bloemenmengsels
  Bloemenmengsels zijn een lekker voorgerecht of dessert. Ze zijn er in alle mogelijke variaties. Opvallende planten zijn zonnebloemen, bernagie, papaver en koolzaad.

Belangrijk: Laat pesticiden (neonicotinoïden) achterwege, want die zijn enorm schadelijk voor bijen en andere dieren!

Berlaar biedt bijen ondersteuning

Ook het lokaal bestuur is fan van de bij! Daarom staan er op verschillende locaties in Berlaar bijenkasten en insectenhuisjes. Onderstaand huisje kan je bijvoorbeeld vinden op het kerkhof van Berlaar-Centrum. De bijenstal dient de bijenkast van een lokale imker te herbergen en beschutten tegen de weerselementen. De bijtjes zullen ons in ruil voorzien van gezonde honing, geproduceerd uit de rijkelijk aanwezige bloemen van het kerkhof. Het maakt deel uit van een aantal projecten waarmee het bestuur haar steentje wil bijdragen aan het bestrijden van de achteruitgang van de bij.

 

De bijenstal op de begraafplaats in Berlaar-Centrum dient de bijenkast van een lokale imker te herbergen en te beschutten tegen de weerselementen. De bijtjes zullen ons in ruil voorzien van gezonde honing, geproduceerd uit de op het kerkhof rijkelijk aanwezige bloemen.

Vergroen je (voor)tuin

Verder proberen we inwoners zoveel mogelijk aan te zetten om hun (voor)tuin te ontharden met de campagne 'Vergroen je (voor)tuin'. Want als er minder beton is en meer bloemen, planten en bomen, hebben bijen meer voedsel. 80 procent van de bijen leeft immers onder de grond. Hoe meer verharde oppervlakten, hoe meer dakloze bijen.

 

De hoek van de Legrellestraat - Markt werd ingezaaid als bloemenweide.                           Bloembollen zorgen voor kleurrijke krokussen op het marktplein in Berlaar-Centrum.

Ruil beton voor bijenbloemen

Wie geïnspireerd is geraakt en een deel van zijn of haar oprit of terras wil ontharden, levert uitstekend werk voor de bij. Maar ook eenvoudigere acties, zoals bomen en struiken planten, bloemen zaaien en graslanden inrichten maken een verschil. Alle beetjes helpen! Heb je bijvoorbeeld een verloren hoekje in je tuin, of een onverhard stukje naast je oprit? Zaai er bijenvriendelijke bloemen in! Een erg eenvoudige en goedkope maatregel, die je makkelijk zelf kan uitvoeren.

Meer weten over wat je voor de bij kan betekenen? Neem een kijkje op www.weekvandebij.be.

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

Zie ook